Ραντεβού σε μια μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 9 Ιανουαρίου, δεκαοκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα , δίνουν πανεπιστημιακοί, καθηγητές και δάσκαλοι. Την ίδια ημέρα διοργανώνεται πορεία και από τους φοιτητές των πανεπιστημίων, που καλούν στην κινητοποίηση τους και τους μαθητές.

Ολα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία οι καταλήψεις συνεχίζονται σε εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα. Στόχος των φοιτητών αλλά και των μαθητών είναι να συνεχιστούν, με αμείωτη ένταση, οι κινητοποιήσεις τους και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Χθες συνεδρίασαν από κοινού οι Ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και των δασκάλων (ΔΟΕ) οι οποίες και αποφάσισαν τη διοργάνωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 9 Ιανουαρίου. Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για την ίδια ημέρα είχε ήδη αποφασίσει και το Συντονιστικό των φοιτητών το οποίο παράλληλα πρότεινε στους συλλόγους του τη συνέχιση των εβδομαδιαίων καταλήψεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις τους για το τι θα κάνουν με τον νέο χρόνο. Μέλη των δεκαπενταμελών συμβουλίων σχολείων, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχισθούν με διάφορες μορφές.

Πάντως, ο προχθεσινός τραυματισμός του 16χρονου μαθητή Γ.Παπλωματά φούντωσε τις μαθητικές καταλήψεις, δύο ημέρες μάλιστα προτού κλείσουν τα σχολεία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, περί τα 800 σχολεία τελούσαν χθες υπό κατάληψη. Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε στην επίσημη ενημέρωσή του, ότι τα κατειλημμένα σχολεία έφθαναν τα 140, ενώ σε επιπλέον 40 σχολεία οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωναν χθες στο «Βήμα» ότι οι χαμένες διδακτικές ώρες δεν είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα σημαντικές ώστε να εφαρμοσθεί παλαιότερη εγκύκλιος του υπουργείου που ορίζει τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών (π.χ. περικοπές εκδρομών, διακοπών κτλ.).

Σχετικά με τις απουσίες των μαθητών, οι ίδιες πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι στις καταλήψεις δεν λαμβάνονται ποτέ απουσίες (γι΄ αυτό και υπάρχει η εγκύκλιος για τις χαμένες διδακτικές ώρες), ενώ στις περιπτώσεις που μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους είναι στη διακριτική ευχέρεια των διευθυντών να κρίνουν αν πρέπει να βάλουν απουσίες ή όχι.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου δεν φαίνεται να φοβίζει τους φοιτητές, οι οποίοι δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να ανοίξουν τις σχολές τους μετά τις γιορτές.

Επίσης, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις καταλήψεις στα κεντρικά πανεπιστήμια ακόμη και στη διάρκεια των εορτών, καθώς οι καταλήψεις στη Νομική, στο Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκαν την επομένη της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από διαδηλωτές και όχι μόνο από τους φοιτητικούς συλλόγους.