Συζητήσεις και διεργασίες στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ προκαλεί η συνεχιζόμενη κοινωνική αναταραχή και κυρίως η οικονομική κατάσταση της χώρας. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο και η επαπειλούμενη αδυναμία δανεισμού για χρηματοδότηση άμεσων αναγκών από τις αρχές του επόμενου έτους από τη μία πλευρά ασκούν πιέσεις προς τον κ. Κ. Καραμανλή για την αναζήτηση λύσεων και από την άλλη δίνουν αφορμές για συζητήσεις σε μερίδα στελεχών του ΠαΣοΚ. Κοινός παρονομαστής των συζητήσεων αυτών είναι η δυνατότητα επίτευξης συναινέσεων στα πεδία της Οικονομίας, της Δημόσιας Τάξης και της Δικαιοσύνης, όπου η αξιοπιστία της χώρας καταρρακώνεται, οι λύσεις αναζητούνται- και πάντως μοιάζουν να ξεπερνούν τις αντιλήψεις και τα πρόσωπα που κυριαρχούν και στα δύο κόμματα, όπως παραδέχονται στελέχη τους. Σε υψηλούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους η συζήτηση που γίνεται είναι γνωστή: η αγωνία των περισσοτέρων εντοπίζεται στην εξασφάλιση ενός πολιτικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και θα οδηγήσει σε εκείνο που για τους περισσότερους αυτή τη στιγμή φαντάζει αδύνατον: στη στοιχειώδη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.
Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε καθαρά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος μιλώντας για την ανάγκη μιας σύγχρονης και αξιόπιστης διακυβέρνησης. Αρχικώς η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως παρότρυνση για σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, κάτι που υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μοιάζει ουτοπικό και πάντως απορρίπτεται από τα κόμματα και- βάσει δημοσκοπήσεων- από τους πολίτες.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η προσπάθεια του κ. Γ. Αλογοσκούφη να περιγράψει κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τη δυσμενή κατάσταση της οικονομίας ως «αντικειμενικό» πρόβλημα, το οποίο μόνο… αντικειμενικές λύσεις επιδέχεται, ήταν ένας προάγγελος τέτοιων πρωτοβουλιών εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή κάποιοι ερμηνεύουν την πρόσφατη ομιλία του κ. Καραμανλή στην ΚΟ ως δείγμα της αποστασιοποίησης του Πρωθυπουργού από το κόμμα του και της διάθεσής του να επιχειρήσει υπερκομματικές πρωτοβουλίες.
Η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου παραμένει άγνωστη ή κατ΄ άλλους- προερχόμενους από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου- περιγράφεται ως αδύνατη. Ωστόσο δημόσιες προτάσεις διατυπώθηκαν ήδη από χθες. Με δηλώσεις του σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς (City 99,5, Flash και Real) ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Βερελής δήλωσε χθες ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει κατ΄ αρχάς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα και εν συνεχεία να ζητήσει από τις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει κοινή πλεύση προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς. Η άτυπη εισήγηση του πρώην υπουργού περιελάμβανε και τον ορισμό ενός προσώπου κοινής αποδοχής στο υπουργείο Οικονομίας, «διότι και μόνον η απομάκρυνση από τον στενό κομματικό χώρο της ΝΔ και από την ευθύνη της ΝΔ θα δώσει ένα θετικό σήμα διεθνώς», όπως είπε. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Θ.Πάγκαλος διεύρυνε την πρόταση λέγοντας ότι «θα έπρεπε να δεχτούμε κοινής εμπιστοσύνηςυπηρεσιακούς υπουργούς στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης,στο υπουργείο Δικαιοσύνης και βεβαίως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λόγω του γεγονότος ότι η χώρα χρεοκόπησε».
Λόγω του ότι οι προτάσεις αυτές προήλθαν από στελέχη του ΠαΣοΚ, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήλθε και η πρώτη απόρριψή τους. Από το βήμα της Βουλής η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέλαβε να αποδοκιμάσει τις προτάσεις Βερελή, ενώ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από το βήμα του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ είπε ότι δεν συζητούνται τέτοιου είδους προτάσεις και ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά ευρύτερης πολιτικής και γι΄ αυτό απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης.
ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Μοντέλο Παπούλια» για την οικονομία
Υπάρχουν δείγματα πολιτικών κινήσεων που καταδεικνύουν τις υπόγειες διεργασίες και την αγωνία του πολιτικού συστήματος για την εξεύρεση διεξόδου. Αξιόπιστες πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι στον στενό κύκλο του κ. Κ. Καραμανλή έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο «υπερβατικών» και υπερκομματικών λύσεων στον συζητούμενο ανασχηματισμό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομίας και πιθανώς τον τομέα της Δημόσιας Τάξης.
Βάσει αυτών των πληροφοριών, κάποιες εισηγήσεις προς τον κ. Καραμανλή περιγράφουν την εφαρμογή ενός «μοντέλου Παπούλια» στην οικονομία. Κοινώς, τη βολιδοσκόπηση προσώπων- πολιτικών ή/και τεχνοκρατών- που έχουν θητεύσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και θα ήταν διατεθειμένοι να καθήσουν στην «καυτή» καρέκλα το επόμενο διάστημα, περιορίζοντας τις πιθανότητες ανόδου του πολιτικού θερμομέτρου.