Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας έπεσε χθες η τιμή του αργού στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές «αμφιβάλλουν αν ο ΟΡΕC θα υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε στις αρχές της εβδομάδας για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής του κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως», όπως σημειώνουν στο χθεσινό τους φύλλο οι «Financial Τimes».

Συγκεκριμένα, στη νεοϋορκέζικη αγορά η τιμή του αργού έπεσε προς στιγμήν στα 33,44 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004.

Ο (θεωρητικά) ισχυρός υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι επανέλαβε χθες ότι η τιμή-στόχος του ΟΡΕC είναι τα 75 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι το επίπεδο των 70 ως 80 δολαρίων είναι «δίκαιο» για τη διακύμανση των πετρελαϊκών τιμών. Ωστόσο οι ειδικοί, σε αντίθεση με τις θερινές προβλέψεις τους (τότε «έβλεπαν» τις τιμές να εκτινάσσονται στα 200, ακόμη και στα 250 δολάρια το βαρέλι…), προβλέπουν ότι το επόμενο επίπεδο στήριξης της παραπαίουσας πετρελαϊκής αγοράς είναι τα 25 δολάρια το βαρέλι. Δεν πειράζει. Το 2003 ο ΟΡΕC θεωρούσε ότι ιδανικό («δίκαιο») το επίπεδο διακύμανσης των 22-28 δολαρίων το βαρέλι.

Ας αναθεωρήσουν λοιπόν ο Αλ Ναΐμι και οι συνάδελφοί του τους στόχους τους και ας τους αναπροσαρμόσουν σε πιο ρεαλιστικές τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τους δύο αδήριτες πραγματικότητες: πρώτον, την εγγενή αδυναμία τους να τηρήσουν τα πλαφόν παραγωγής που οι ίδιοι συμφωνούν, την απώλεια δηλαδή της δυνατότητάς τους να λειτουργήσουν ως καρτέλ· και, δεύτερον, την αντικειμενική αδυναμία των «θεσμικών κερδοσκόπων» να ξαναρχίσουν τον τζόγο με τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου.