Στα πράγματα

Αναμένεται μείωση 10%-15% στην τουριστική κίνηση το 2009

Μείωση 35%-40% παρουσιάζουν οι κρατήσεις από tour operators σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όπως σημειώνει ο κ. Κ.Τσοβίλης, αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair, ενώ εκτιμά ότι το 2009 η τουριστική κίνηση στη χώρα θα έχει απώλειες 10%-15%.

Μείωση 35%-40% παρουσιάζουν οι κρατήσεις από tour operators σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όπως σημειώνει ο κ. Κ.Τσοβίλης, αντιπρόεδρος του ομίλου Goldair, ενώ εκτιμά ότι το 2009 η τουριστική κίνηση στη χώρα θα έχει απώλειες 10%-15%.

– Θα επηρεάσουν τα πρόσφατα επεισόδια τον τουρισμό στη χώρα;

«Είναι αυτονόητο ότι τα βίαια επεισόδια που ξεσπούν σε διάφορες πόλεις της χώρας, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια η οποία έχει δημιουργηθεί, δεν συμβάλλουν θετικά στην τουριστική οικονομία. Αντιθέτως λειτουργούν ανασταλτικά και σήμερα η Αθήνα έχει κυριολεκτικά στερέψει από τουρίστες δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα στα ξενοδοχεία που συνεχίζουν και δέχονται απανωτές ακυρώσεις από το εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό είναι παροδικό και δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τον τουρισμό στη χώρα».

– Ποιες είναι οι μεταβολές όσον αφορά τα οργανωμένα πακέτα ταξιδιών;

«Τα οργανωμένα πακέτα ταξιδιών, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα στη χώρα μας παρουσιάζοντας πτώση περίπου 40% για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο λόγος δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση όσο ο πανικός που έχει ξεσπάσει για τον ερχομό αυτής. Τα επαγγελματικά ταξίδια και πιο συγκεκριμένα τα ταξίδια που αφορούν τον συνεδριακό τουρισμό δεν δείχνουν να έχουν πληγεί σημαντικά. Ισως να έχουν πληγεί οι υπηρεσίες ως προς την ποιότητα, αλλά σαν όγκος κίνησης είναι σαφώς λιγότερο μειωμένος από ό,τι τα ταξίδια αναψυχής».

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την ερχόμενη τουριστική περίοδο;

«Η ερχόμενη τουριστική περίοδος θα είναι σίγουρα δύσκολη. Οι τουρίστες από την Αμερική, οι οποίοι είναι κατά παράδοση τουρίστες που ξοδεύουν χρήματα, αλλά και από την Αγγλία, που είναι πολύ σημαντικοί σαν όγκος κίνησης, θα μειωθούν σημαντικά. Επηρεασμένη αρνητικά θα είναι και η κίνηση από τη Γερμανία. Εκεί που ενδεχομένως να μην υπάρξουν σημαντικές μεταβολές είναι από τις αγορές της Ρωσίας, της Ρουμανίας και των Βαλκανίων. Παρ΄ όλα αυτά σίγουρα και αυτοί οι τουρίστες θα επιλέξουν φθηνότερες υπηρεσίες, όπως χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, ενώ θα είναι και πιο εγκρατείς ως προς τα χρήματα που θα ξοδέψουν. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι κρατήσεις από tour operators είναι πεσμένες κατά 35%40% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Για το 2009 αναμένεται μια μείωση της τάξεως του 10%-15% στην τουριστική κίνηση της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk