DVD-πυξίδα στον χώρο του Πολιτισμού

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, των υπουργών Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη , Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και αρκετών ακόμη εκπροσώπων της πολιτικής και της ευρύτερης δημόσιας ζωής έγινε χθες στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η παρουσίαση της σειράς «Επαγγέλματα». Πρόκειται για το πρώτο από τα πέντε φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το οποίο επικεντρώνεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό στον χώρο του πολιτισμού.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, των υπουργών Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη , Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και αρκετών ακόμη εκπροσώπων της πολιτικής και της ευρύτερης δημόσιας ζωής έγινε χθες στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η παρουσίαση της σειράς «Επαγγέλματα». Πρόκειται για το πρώτο από τα πέντε φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το οποίο επικεντρώνεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό στον χώρο του πολιτισμού. Τα πρώτα πέντε DVD της σειράς παραδόθηκαν στον κ. Παπούλια και στους συναρμόδιους υπουργούς από τον πρόεδρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κ. Χρήστο Δ. Λαμπράκη.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο, ο κ. Λαμπράκης ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, παρά τις ταραχές των ημερών. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επεσήμανε ότι σκοπό έχει να διευκολύνει τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου και τους διδάσκοντες, αλλά και τους γονείς ή κηδεμόνες, στην ορθή επιλογή ενός επαγγέλματος, όχι μόνο στον χώρο της μουσικής, αλλά και στον ευρύτερο χώρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

«Πιστεύω πως η πρώτη αυτή επιλογή επαγγελμάτων είναι έγκυρη, αλλά εννοώ για τις σημερινές συνθήκες» είπε ο κ. Λαμπράκης και συνέχισε: «Το υπογραμμίζω επειδή η δυσφορία των μαθητών,των φοιτητών,των γονιών τους και των εκπαιδευτικών στελεχών,που την παρακολουθούμε να εκδηλώνεται καθημερινά,έχει σαν κύρια αφετηρία την έλλειψη εμπιστοσύνης της σημερινής σπουδάζουσας νεολαίας στο επαγγελματικό της μέλλον και σε προοπτική ανάπτυξης της χώρας που να υπόσχεται την ένταξή τους σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία».

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Στυλιανίδης όσο και η κυρία ΠάλληΠετραλιά χαιρέτισαν με δηλώσεις τους την εν λόγω πρωτοβουλία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, ο οποίος έχει ως σταθερή μέριμνα την εκπαίδευση και δη με βασική πεποίθηση την προσφορά ίσων ευκαιριών για όλους στη ζωή και στην τέχνη. Τον λόγο στη χθεσινή εκδήλωση έλαβε εξάλλου και ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρόεδρος της Lavrentiadis Group of CompaniesΑLΑΡΙS, χάρη στη χορηγία της οποίας πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα.

Η πρώτη σειρά από τα 35, περίπου, σχεδιαζόμενα μαθήματα αποτελείται, όπως ήδη σημειώθηκε, από πέντε DVD, παραγωγής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με επιμέλεια του Ιδρύματος Λαμπράκη, τα οποία συμπληρώνουν και υποβοηθούν τις υπάρχουσες διαδικασίες επαγγελματικού προσανατολισμού από δημόσιους και άλλους φορείς.

Η εποπτεία του προγράμματος είναι του Μανόλη Σαββίδη, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση στη χθεσινή εκδήλωση, υπεύθυνη παραγωγής είναι η Τατιάνα Καραπαναγιώτη , ενώ τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Αναστάσης Αγάθος. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο γεγονός ότι το υλικό των DVD διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν μέσω Διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //ekpedeftiko.sfm.gr/, αλλά και στους ιστοτόπους www.e-paideia.net και www.in.gr.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το πρώτο δείγμα

Χ. ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κ. Χρ. Δ. Λαμπράκης συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στους χώρους της χθεσινής εκδήλωσης

Τα πρώτα πέντε επαγγέλματα του προγράμματος είναι τα εξής: αρχιτέκτονας, ηχολήπτης, ιστορικός τέχνης, σκηνογράφος και σχεδιαστής. Πέρα από τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από έναν καταξιωμένο επαγγελματία της καθεμιάς από τις παραπάνω ειδικότητες (εν προκειμένω τους Δημήτρη Διαμαντόπουλο, Νίκο Εσπιαλίδη, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Νίκο Πετρόπουλο και Στέργιο Δελιαλή αντιστοίχως), το κάθε DVD περιλαμβάνει επίσης πλήρη οδηγό σπουδών για τα ελληνικά ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ τα οποία χορηγούν αναγνωρισμένα πτυχία για τα επαγγέλματα αυτά. Περιλαμβάνει ακόμη τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία από την έρευνα του Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με την απασχόληση και τις αποδοχές των πτυχιούχων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία αυτά θα ενημερώνονται κάθε χρόνο στο Διαδίκτυο. Για όσους ενδιαφέρονται, τέλος, συμπληρωματικές πληροφορίες θα παρέχονται από ειδική υπηρεσία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής μέσω της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη (www.mmb.org.gr).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk