Από τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν ξεκίνησε την προετοιμασία του ανασχηματισμού ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας όμως ταυτόχρονα στην απόφασή του να μην τον ανακοινώσει πριν από τα Θεοφάνια για να μην υποβαθμίσει τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του. Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει πλέον αποφασίσει οριστικά να απομακρύνει από την κυβέρνησή του όλους τους «βατοπαιδινούς» υπουργούς, εκείνους δηλαδή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, πυροδοτώντας μάλιστα με την απόφασή του φήμες για πρόωρες παραιτήσεις μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευθεί στους συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται στον ανασχηματισμό να ανανεώσει τη θητεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Δούκα , έστω κι αν η συμμετοχή τους στην υπόθεση δεν ήταν πρωταγωνιστική. Ο κ. Καραμανλής όμως έχει αποφασίσει να δώσει το μήνυμα της τιμωρίας των εμπλεκομένων πριν από την κατάθεση της πρότασης του ΠαΣοΚ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να μπορέσει ευκολότερα στη συνέχεια να την απορρίψει και να δικαιολογήσει την αποχή της παράταξής του από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο δεν προτίθεται να ζητήσει τις παραιτήσεις των κκ. Κοντού και Δούκα πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, χωρίς όμως και να τις αρνηθεί αν λάβουν την πρωτοβουλία να τις υποβάλουν οι ίδιοι. Σε αυτήν την περίπτωση, της οικειοθελούς αποχώρησης των υπουργών, έχει αποφασίσει να μην καλύψει τις κενές θέσεις ως τον ανασχηματισμό, θεωρώντας ότι δεν θα είναι μεγάλο το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων.

Σ ε ό,τι αφορά τώρα τον χρόνο του ανασχηματισμού, οριστικά τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, πιθανότατα αμέσως μετά τα Θεοφάνια. Οι φήμες και οι διαδόσεις που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες για ανασχηματισμό τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατέρρευσαν όταν έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο για ολιγοήμερες διακοπές στη Γερμανία και θα επιστρέψει μετά τα Χριστούγεννα.

Τις διακοπές των Χριστουγέννων θα αξιοποιήσει και ο Πρωθυπουργός προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τα πρόσωπα που θα μετακινήσει ή θα απομακρύνει από την κυβέρνηση, έχοντας ήδη αρχίσει να καταλήγει σε κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, η απόφασή του να απομακρύνει από την κυβέρνηση όλους τους εμπλεκομένους υπουργούς στην υπόθεση του Βατοπαιδίου κλείνει οριστικά το- έστω και θεωρητικό- ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Θ.Ρουσόπουλου στην κυβέρνηση, καθώς θα κατηγορηθεί για προνομιακή μεταχείρισή του.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται επίσης αποφασισμένος να διατηρήσει στη θέση του τον κ. Γ.Αλογοσκούφη μετά τη διαβεβαίωσή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική στην οικονομία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν θεωρεί συνεπώς αναγκαίο να αντικαταστήσει τον υπουργό.

Αντιθέτως εντείνονται οι πιέσεις συνεργατών του και κορυφαίων στελεχών για μετακίνηση του κ. Πρ.Παυλόπουλου σε άλλο υπουργείο ή για διατήρησή του στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης διαχωρίζοντας και πάλι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο κατά τους συναδέλφους του αδυνατεί να ελέγξει.