Νέα άνοδο σημείωσε χθες η διαφορά αποδόσεων (spreads) για τα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, που έφθασε τις 232 μονάδες βάσης (2,32%) έναντι των 216 μονάδων βάσης της περασμένης Παρασκευής, των 195 προ δεκαημέρου και των 70 τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η άνοδος αυτή σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος δανεισμού της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται. Η αναρρίχηση στις 232 μονάδες για τα δεκαετή ομόλογα αποτελεί την υψηλότερη διαφορά αποδόσεων που έχει παρατηρηθεί στα ελληνικά σε σχέση με τα γερμανικά από το 1999.

Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώθηκε και για τα τριετή και πενταετή ομόλογα, αφού για τα μεν πρώτα η διαφορά έφθασε τις 244 μονάδες βάσης, για τα δε δεύτερα τις 276 μονάδες βάσης.

Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το οποίο θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις και πιθανόν θα καθορίσει το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους, αν και η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή. Το δανειακό πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ που θα πρέπει να δανεισθεί η Ελλάδα το 2009 και υπό τις παρούσες συνθήκες το κόστος

αυτό θα το πληρώσουμε πιο ακριβά. Βεβαίως έχει μεσολαβήσει η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά το όφελος που υπάρχει χάνεται από την αύξηση των spreads. Οπως άλλωστε αναφέρεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009 που συζητείται στη Βουλή, από τα μέσα Οκτωβρίου 2008 και μετά η έλλειψη ρευστότητας και η παράλυση της διατραπεζικής αγοράς στην ευρωζώνη (σ.σ.: η λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί) είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά σε επίπεδα προ της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ. Παράλληλα όμως επισημαίνεται ότι η διεύρυνση της διαφοράς δεν οφείλεται στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα μας αλλά σε κλείσιμο θέσεων και σε μαζικές ρευστοποιήσεις των χαρτοφυλακίων ομολόγων των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμικών επενδυτών, με σκοπό την άντληση ρευστότητας.

Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται ανησυχεί έντονα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναμένεται να αναζητήσει νέες πηγές δανεισμού καθώς εκτός από τα νέα δάνεια το επόμενο έτος λήγουν πολλές ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες θα πρέπει να ανανεωθούν μέσα σε δύσκολο περιβάλλον.

Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού για το 2008 έχει ήδη «ξεφύγει», ενώ το 2009 η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να φθάσει, εφέτος, ο δανεισμός τα 37 δισ. ευρώ αλλά ξεπέρασε τα 42 δισ. ευρώ, ενώ για το 2009 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ.

Δυσάρεστο είναι επίσης το γεγονός ότι στόχος για το 2008 ήταν να φθάσουν οι δαπάνες για τόκους τα 10,5 δισ. ευρώ αλλά ξεπέρασαν τα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ για το 2009 προβλέπεται ότι θα φθάσουν τα 12 δισ. ευρώ, υπολογισμός όμως που θεωρείται ήδη ξεπερασμένος.