Προϊόντα-«μαϊμούδες» και παρεμπόριο απειλούν την ευρωπαϊκή αγορά

Αυξάνεται η κυκλοφορία των «μαϊμούδων» εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και η ανάπτυξη του παρεμπορίου. Κυριότερες χώρες εισαγωγής των παραποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, είναι η Κίνα, στην κατηγορία των τροφίμων και ποτών η Τουρκία, ενώ στον τομέα των φαρμάκων στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και ακολουθούν η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής κ. Γ.Παπαστάμκος σε σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, «η πλέον ανησυχητική διάσταση του προβλήματος είναι η απειλή της ασφάλειας, της υγείας, ακόμη και της ζωής των πολιτών».

Αυξάνεται η κυκλοφορία των «μαϊμούδων» εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και η ανάπτυξη του παρεμπορίου. Κυριότερες χώρες εισαγωγής των παραποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, είναι η Κίνα, στην κατηγορία των τροφίμων και ποτών η Τουρκία, ενώ στον τομέα των φαρμάκων στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και ακολουθούν η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής κ. Γ.Παπαστάμκος σε σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, «η πλέον ανησυχητική διάσταση του προβλήματος είναι η απειλή της ασφάλειας, της υγείας, ακόμη και της ζωής των πολιτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο έλληνας ευρωβουλευτής, τα φαινόμενα παραχάραξης και απομίμησης προϊόντων έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Το 2007 κατεγράφη αύξηση της τάξεως του 17% έναντι του 2006 στις κατασχέσεις απομιμήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους για την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής υγιεινής (264%), τα παιχνίδια (98%), τα τρόφιμα (62%) και τα φάρμακα (51%). Τα τσιγάρα αποτέλεσαν το 34% των αντικειμένων που κατασχέθηκαν το 2007, ακολουθούμενα από τα είδη ένδυσης (22%).

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστάμκος στην οικονομική διάσταση του προβλήματος τόνισε ότι «τα φαινόμενα παραποίησης υπονομεύουν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση την απασχόληση. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών προϊόντων βασίζεται ως επί το πλείστον στην καινοτομία και την έρευνα, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθεμένης αξίας».

Επισημαίνεται ότι το 2007 το 60% των κατασχέσεων στα σύνορα της ΕΕ αφορούσε προϊόντα κινεζικής προέλευσης έναντι 80% το 2005. Στον τομέα των τροφίμων και ποτών η Τουρκία ήταν η πρώτη πηγή παραποιημένων προϊόντων, ακολουθούμενη από την Κίνα, ενώ στον τομέα των φαρμάκων πρώτη πηγή ήταν η Ελβετία, ακολουθούμενη από την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, αποτελεσματικότερος συντονισμός απαιτείται και εντός της ίδιας της ΕΕ μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών-μελών και των υπηρεσιών της Επιτροπής. Προς την κατεύθυνση αυτή κρίνεται θετική η πρόσκληση του Συμβουλίου προς την Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποιήσεων και Πειρατείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk