Στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει το Κονγκό επικεντρώνεται η ταινία μικρού μήκους Gimme Shelter που γύρισε ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπεν Αφλεκ, με τη συνεργασία του Μικ Τζάγκερ.

Σύμφωνα με το BBC, το φιλμ δανείστηκε τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι των Rolling Stones και τα έσοδα από την προβολή του θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με στόχο την ανακούφιση των προσφύγων.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία του Βόρειο Κίβου, όπου οι κάτοικοι βρίσκονται στο μέσο της διαμάχης Κονγκολέζων στρατιωτών και ανταρτών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Κονγκολέζοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων.

Το τραγούδι Gimme Shelter κυκλοφόρησε από τους Stones το 1969 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος στο Βιετνάμ.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπεν Αφλεκ δήλωσε ενθουσιασμένος που του δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην καθημερινή τους ζωή.

«Προφανώς, πρόκειται για μία ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία ο κόσμος γνωρίζει. Από την άλλη πλευρά όμως ήθελα να δείξω κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν: τη σπάνια αξιοπρέπεια των προσφύγων» τόνισε.