ΜΑΔΡΙΤΗ Τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν στη Μαγιόρκα όταν κατέρρευσαν λόγω ισχυρών ανέμων και μεγάλης νεροποντής οι τέσσερις τελευταίοι όροφοι ξενοδοχείου στο οποίο γίνονταν επισκευές εν όψει της τουριστικής σεζόν.
Διαπιστώθηκε ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις που κράτησαν δύο ημέρες είχαν διαβρώσει τα θεμέλια του κτιρίου, το οποίο δεν άντεξε στην κακοκαιρία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στο οδικό δίκτυο του τουριστικού νησιού, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση 120 κατοικιών που πλημμύρισαν. Κάποιοι κάτοικοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στις στέγες χρειάστηκε να μεταφερθούν με ελικόπτερο- οι υπόλοιποι με βάρκες.
Σε βόρειες περιοχές της Ισπανίας έπεσε πολύ χιόνι και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα καθώς πολλοί δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση. Ιδια εικόνα και στη Βόρεια Ιταλία, που καλύφθηκε από παχύ στρώμα χιονιού, το οποίο προκάλεσε παράλυση της κυκλοφορίας ακόμη και σε πρωτεύοντες οδικούς άξονες. Στον Νότο οι ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και τις συνεπαγόμενες ζημιές. Στην Κεντρική Γαλλία το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σαρώθηκε κυριολεκτικά από αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό 75.850 νοικοκυριά αλλά και χωρίς τηλέφωνο, δεδομένου ότι τα τηλεφωνικά καλώδια είναι ακόμη πιο ευαίσθητα. Η ηλεκτρική εταιρεία (ΕDF) κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες κινητοποιώντας 290 εργαζομένους, οι οποίοι κατανεμημένοι σε συνεργεία έδιναν μάχη με τον χρόνο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. «Οι συνθήκες πρόσβασης στο δίκτυο είναι εξαιρετικά δύσκολες. Σε ορισμένα σημεία το χιόνι ξεπερνά τα δύο μέτρα» ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι εναερίτες δυσκολεύονται να ανεβούν στις κολόνες για να συνδέσουν τα κομμένα καλώδια. Ζητήθηκε αρωγή από ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες που διέθεσαν 150 τεχνικούς και τελικά τα σπίτια χωρίς ρεύμα περιορίστηκαν στις 47.000. Τις ίδιες ώρες 34.000 νοικοκυριά δεν είχαν ούτε τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν τα συνεργεία και να ζητήσουν βοήθεια.
Σ οβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι Ελβετοί, καίτοι γνωρίζουν από χιόνια. Οι πρόωρες χιονοπτώσεις ήταν τόσο ξαφνικές και τόσο ισχυρές που ο κόσμος δυσκολευόταν να βγει στον δρόμο ακόμη και σε μεγάλες πόλεις όπως η Βέρνη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως το Ελβετικό Ινστιτούτο Ερευνών Χιονιού και Χιονοστιβάδων εξέδωσαν επείγον δελτίο χιονοστιβάδων καθορίζοντας τον κίνδυνο καταστροφών στο υψηλότερο σημείο της κλίμακας, δηλαδή στο 5. Το Ινστιτούτο που έχει έδρα στο Νταβός ανακοίνωσε ότι το πάχος του φρέσκου χιονιού στις πλαγιές των Αλπεων έχει φθάσει τα 80 εκατοστά του μέτρου πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους φονικών χιονοστιβάδων. Επεσήμανε την πλέον επικίνδυνη περιοχή στη νοτιοανατολική ζώνη του καντονίου του Βαλέ, όπου υψώνεται ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Μάτερχορν, με τις εξαιρετικά απότομες πλαγιές, πρόσφορες σε μεγάλες κατολισθήσεις.