ΣΕΟΥΛ Σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε 40χρονη ηθοποιός στη Νότια Κορέα κατηγορούμενη για μοιχεία. Η διάσημη στη χώρα της Οκ Σο Ρι είχε ομολογήσει την περασμένη χρονιά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι το 2006 συνήψε σύντομη εξωσυζυγική σχέση με έναν τραγουδιστή της ποπ. Το δικαστήριο καταδίκασε και τον εραστή της, έναν επίσης δημοφιλή καλλιτέχνη, σε έξι μήνες φυλάκιση, και αυτόν με αναστολή.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τη διαμάχη αυτή που προκλήθηκε εξαιτίας μου» δήλωσε η ίδια εξερχόμενη της δικαστικής αίθουσας, αν και στο παρελθόν είχε υπονοήσει ότι αιτία της παρέκκλισής της ήταν ο ομότεχνος σύζυγός της Παρκ Τσαλ καθώς δεν υπήρχε πραγματική αγάπη στη σχέση τους. Χαρακτήρισε όμως την καταδίκη της «κατάφωρη και εκδικητική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δύο μήνες νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας είχε αποφανθεί κατά της προσφυγής της κυρίας Οκ, η οποία ζητούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος περί μοιχείας, ο οποίος προβλέπει ως και διετή φυλάκιση για τους άπιστους συζύγους. Πολλοί είναι οι πολίτες και οι οργανώσεις υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων που έχουν προσπαθήσει τα προηγούμενα χρόνια να προσβάλουν τη σχετική διάταξη του αναχρονιστικού Ποινικού Κώδικα. Και τις τρεις φορές όμως τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν από το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο αδίκημα «προσβάλλει την κοινωνική τάξη» και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Ετσι η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των λιγοστών μη μουσουλμανικών κρατών (όπως η Ταϊβάν, η Αυστρία και η Ελβετία) που εξακολουθούν να θεωρούν τις εξωσυζυγικές σχέσεις ποινικό αδίκημα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτός ο νόμος προσβάλλει τα ατομικά δικαιώματα και ότι είναι αποτέλεσμα της επιρροής του ηθικού και φιλοσοφικού συστήματος του κομφουκιανισμού.

Παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις απιστίας που φθάνουν στα δικαστήρια έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καταγγελίες έφτασαν τις 8.070 το 2006 έναντι 12.760 το 2006. Παρ΄ όλα αυτά, στο 80% των περιπτώσεων οι μηνύσεις δεν εκδικάζονται ποτέ καθώς έχουν προηγουμένως αποσυρθεί από τους «εξαπατηθέντες» συζύγους.