Την ανάγκη να διερευνηθεί αν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης τηλεφώνων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος, ο οποίος άφησε αιχμές για παρακολουθήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα με ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης δέκα βουλευτές του ΠαΣοΚ ζήτησαν την άμεση διερεύνηση «υπόπτων μεθοδεύσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Εισαγγελίας Εφετών» σχετικά με «ασυνήθιστα υπερβολικό αριθμό αναιτιολόγητων αιτήσεων παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το τελευταίο χρονικό διάστημα». Μάλιστα, οι βουλευτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών. Η ΕΥΠ αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνεται ότι «διαβεβαιώνεται κατηγορηματικά ότι ουδεμία τέτοια παρακολούθηση γίνεται».

Το ζήτημα ανέδειξε με δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος στο περιστύλιο της Βουλής, όταν εκλήθη από δημοσιογράφους να σχολιάσει βίντεοντοκουμέντα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, στα οποία εμφανίζονταν άνδρες των δυνάμεων των ΜΑΤ και κουκουλοφόροι σε αγαστή συνεργασία. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλο να απαντήσει «εάν στην Αστυνομία υπάρχει πλάι στα ΜΑΤ ειδικό σώμα κουκουλοφόρων». Επιπλέον, ζήτησε να διερευνηθεί «εάν σήμερα,από τη Μεσογείων όπου είναι εγκατεστημένα υπερσύγχρονα συστήματα,ανώτερα των ολυμπιακών προδιαγραφών,υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης χιλιάδων τηλεφώνων,ανάμεσα σε αυτά και τηλεφώνων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας η ΕΥΠ, πέρα από το ότι τονίζει ότι «ουδεμία τέτοια παρακολούθηση γίνεται» , αναφέρει ότι ασκεί τις αρμοδιότητές της «αυστηρώς μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον,σεβόμενη στο ακέραιο τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» .

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Μ.Καρχιμάκης, Γρ.Νιώτης, Γ.Ντόλιος, Γ.Αμοιρίδης , Μ.Μπόλαρης, Γ.Δριβελέγκας , Γ.Πεταλωτής, Δ.Τσιρώνης, Χρ.Αηδόνης και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σε ερώτησή τους στη Βουλή επισημαίνουν ότι σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες δεν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις της παρεχόμενης εισαγγελικής άδειας για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αντιθέτως, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, «αναιτιολόγητα και αυθαίρετα,η ΕΥΠ έχει το ελεύθερο από τη σημερινή Εισαγγελία Εφετών,της οποίας προΐσταται ο τοποθετηθείς με κυβερνητική επιλογή στη θέση αυτή κ.Καρούτσος,να παρακολουθεί πολίτες,μεταξύ των οποίων πιθανόν πολιτικοί και δημοσιογράφοι,κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους».