Σε νέο κύκλο ενδοκοινοτικών διαβουλεύσεων παραπέμπεται το ζήτημα του μέγιστου επιτρεπτού χρόνου εργασίας στην ΕΕ μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών που άφηνε το όλο θέμα στη διακριτική ευχέρεια των 27 κρατών-μελών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου έως και 65 ώρες εβδομαδιαίως.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάνθηκε χθες ότι η μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας στην ΕΕ θα πρέπει να ανέρχεται σε 48 ώρες (κατά μέσο όρο ετησίως) και ότι όλες οι παρεκκλίσεις από αυτόν τον κανόνα θα πρέπει να καταργηθούν εντός τριών ετών από την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας.
Η επίμαχη οδηγία που απορρίφθηκε, αποκαλούμενη και ως ρύθμιση για το 65ωρο, προέβλεπε μεταξύ άλλων την ατομική ρήτρα αυτοεξαίρεσης, σύμφωνα με την οποία εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ατομική σύμβαση με σκοπό την παράταση της εργάσιμης εβδομάδας έως και τις 60-65 ώρες. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που υιοθετήθηκε το 1993, τροποποιήθηκε από την ΕΕ το 2000. Τα δύο αυτά κείμενα, τα οποία εν τω μεταξύ συγχωνεύθηκαν, αποτελούν σήμερα αντικείμενο αναθεώρησης. Το 1993 το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε την εισαγωγή της ρήτρας εξαίρεσης, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στα κράτη-μέλη υπό ορισμένες προϋποθέσεις να μην σέβονται το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή του θέση, που επί της ουσίας ικανοποιούσε τους Βρετανούς, στις 9 Ιουνίου 2008. Ολα τα κράτη-μέλη την υπερψήφισαν εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία που την καταψήφισαν και την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία που απείχαν.
Την «ξεκάθαρη θέση» της Ελλάδας ότι δεν δέχεται «καμία διαταραχή στους όρους εργασίας και καμία παραβίαση του 48ώρου» επανέλαβε εξάλλου χθες από τις Βρυξέλλες η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι «η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων».
Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα των εφημεριών, η κυρία Πετραλιά δήλωσε ότι στην Ελλάδα ο ανενεργός χρόνος εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι στις αρχές του έτους υπογράφηκε συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών με το αρμόδιο υπουργείο. «Μήνυμα του Κοινοβουλίου προς τις κυβερνήσεις να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην αποτροπή του οικονομικού κραχ και στην ενίσχυση της απασχόλησης» χαρακτήρισε την απόφαση η ευρωβουλευτής κυρία Μαίρη Ματσούκα, ενώ οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν αμετακίνητοι στην υποστήριξη του 48ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Τέλος ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δ.Παπαδημούλης επέμεινε «στην πλήρη απόρριψη του πακέτου των αλλαγών που έχουν σχέση με το ελαστικό 65ωρο».