Σαν άλλος «Μεσσίας» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν βρήκε κατάλυμα τα εφετινά Χριστούγεννα εξαιτίας ενός «σπιτονοικοκύρη» ο οποίος τον πληροφόρησε με ευγένεια ότι «δεν υπάρχει χώρος» στο πανδοχείο του.

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, έμεινε χωρίς προσωρινή κατοικία στην Ουάσιγκτον μετά την άρνηση του Τζορτζ και της Λόρας Μπους στο αίτημά του να μετακομίσει στον ξενώνα του Λευκού Οίκου 10 ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που απαιτεί το πρωτόκολλο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος επιθυμούσε να μετακομίσει προκειμένου οι δύο κόρες του Σάσα και Μαλία να είναι έτοιμες για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στο καινούργιο τους σχολείο, στις 5 Ιανουαρίου. Από τον Λευκό Οίκο ωστόσο του ανακοινώθηκε ότι το κτίριο, το γνωστό ως Βlair Ηouse, ήταν κλειστό «για εκδηλώσεις».

Μετά την άρνηση ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα θα αναγκαστούν, μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες τους, να αναζητήσουν προσωρινό κατάλυμα στην Ουάσιγκτον, σε μια εποχή που τα ξενοδοχεία είναι ήδη γεμάτα για την ορκωμοσία, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το πρωτόκολλο δεν απαιτεί από την κυρία και τον κ. Μπους να «δώσουν τα κλειδιά» του συγκεκριμένου κτιρίου παρά μόνο πέντε ημέρες πριν από την ορκωμοσία, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι «προσπαθούν να βγάλουν είδηση». Το κτίριο, επί της λεωφόρου Πενσιλβάνια, χρονολογείται από το 1824 και χρησιμοποιείται ως προεδρικός ξενώνας από το 1942. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων σπιτιών που είναι πιο ευρύχωρο από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο, με 119 δωμάτια.