Σωρεία παρατυπιών και ατασθαλιών εις βάρος του ΟΓΑ διαπίστωσε η ελεγκτική υπηρεσία του ασφαλιστικού ταμείου κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους από κύκλωμα κλινικών, εταιρειών ιατρικών ειδών και φαρμακείων, που καταστρατηγούσαν τις συμβάσεις και παραβίαζαν τη νομοθεσία κλέβοντας το Ταμείο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης η οποία εμφανιζόταν να λαμβάνει αγωγή κατά του… καρκίνου του προστάτη! Μόνο σε έξι φαρμακεία ο ΟΓΑ έχει επιβάλει συνολικό πρόστιμο 391.547,80 ευρώ, διακόπτοντας ταυτοχρόνως τις σχετικές συμβάσεις και παραπέμποντας τις συγκεκριμένες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Πέραν τούτων, ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και των υπολοίπων υποθέσεων και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών και επιβολής κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου. Σύμφωνα με τους ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΓΑ βρέθηκαν τα εξής:

1Μεγάλη ιδιωτική κλινική, η οποία λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, συστηματικά χρέωνε τον οργανισμό με πλασματικές ημέρες νοσηλείας. Επίσης παρατηρήθηκαν εισαγωγές ασφαλισμένων για νοσηλεία χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Ολες οι προαναφερόμενες εισαγωγές χαρακτηρίζονταν ως επείγοντα περιστατικά, αν και από την έρευνα προκύπτει ότι επρόκειτο για προγραμματισμένες εισαγωγές για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων. Η ίδια κλινική χρέωνε τον ΟΓΑ με υπερβολικά μεγάλο αριθμό υψηλού κόστους διαγνωστικών εξετάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν άσχετες με τη διάγνωση νοσηλείας, κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.

2 Ο έλεγχος διαπίστωσε εξάλλου μεγάλο αριθμό παραβάσεων στον Νομό Ηλείας που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων σε φύλλα συνταγολογίων που έχουν αφαιρεθεί εν αγνοία των ασφαλισμένων. Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιδιωτικό ιατρείο του Πύργου και συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης. Οι παραβάσεις δεν αφορούσαν μόνο τον ΟΓΑ, αλλά και άλλα Ταμεία, όπως του Δημοσίου, το ΙΚΑ κτλ. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν:

Συνταγογραφήσεις φαρμάκων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας για ανύπαρκτες παθήσεις (καρκίνος, ρευματοειδής αρθρίτις, κτλ.). Οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν από τις προαναφερόμενες παθήσεις και είχαν πλήρη άγνοια για τις συνταγές που εκδόθηκαν με τα προσωπικά τους στοιχεία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ασφαλισμένης από το συνταγολόγιο της οποίας είχε αφαιρεθεί συνταγή που βρέθηκε να έχει εκτελεστεί με ανδρικό ονοματεπώνυμο και με πάθηση «καρκίνος του προστάτη». Από την ως τώρα επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προέκυψε ότι ο ΟΓΑ έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά από την εξόφληση τέτοιων συνταγών. 3 Εταιρεία αντιπροσώπευσης και διάθεσης ιατρικών ειδών, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, προέβη σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών ειδών (συσκευών οξυγονοθεραπείας) σε ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά διαπιστώθηκαν:

Δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους κατατέθηκαν δικαιολογητικά για την είσπραξη ενοικίων συμπυκνωτή οξυγόνου και αγοράς νεφελοποιητή που αφορούν σε χρονικά διαστήματα μεταγενέστερα του θανάτου τους. Επιπλέον, για έναν εξ αυτών εκδόθηκαν δύο ιατρικές γνωματεύσεις μετά τον θάνατό του. Δύο περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά και η εταιρεία έχει εισπράξει ενοίκια συμπυκνωτή οξυγόνου, αν και δεν βρέθηκε συσκευή συμπυκνωτή οξυγόνου στο σπίτι τους.

4 Τέλος, παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που διαφορετικές προμηθεύτριες εταιρείες χρεώνουν για όμοια ιατρικάθεραπευτικά μέσα, αλλά και αποκλίσεις στις χρεώσεις του ιδίου προϊόντος από την ίδια εταιρεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, διαπιστώθηκαν χρεώσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονται σε αυτούς.