Τρίβουν τα χέρια τους στο ΠαΣοΚ. Λένε ότι ως πρόσφατα ο κ. Κ.Καραμανλής διέσωζε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι χθες- στη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος – έφτασε η σειρά της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθήσει να διασώσει τον Καραμανλή. Πώς; Με δύο τρόπους. Πρώτον, μπήκαν στην αίθουσα της Γερουσίας τόσο πολλοί παρατρεχάμενοι χειροκροτητές που δεν έβρισκαν κάθισμα οι βουλευτές.

Δεύτερον, όταν ο Πρωθυπουργός «πήρε πάνω του» (με καθυστέρηση αιώνων) τις πολιτικές ευθύνες για το Βατοπαίδι, τότε βουλευτές και παρατρεχάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν με πάθος. Προφανώς συμφωνούσαν απόλυτα μαζί του! Τι θα γίνει τώρα; Τίποτα. Αφού επήλθε η φραστική «κάθαρση» (ακριβώς όπως έγινε με τα ομόλογα), η επικαιρότητα είναι ώριμη για το επόμενο σκάνδαλο.


Οταν τελείωσε ο ενταφιασμός του σκανδάλου στην ΚΟ, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος κατευθύνθηκαν ως συγγενείς για το καφεδάκι της παρηγοριάς στο καφενείο της Βουλής. Για να σπάσει τη θλίψη η υπουργός είπε ότι θα κάνει Χριστούγεννα στο Καρπενήσι. Τόλμησε μάλιστα πρόγνωση καιρού λέγοντας ότι «τα Χριστούγεννα θα χιονίσει». Ο Αρης απάντησε ότι με την επιλογή του Καρπενησίου η Ντόρα στηρίζει το σύνθημα «Μένουμε Ελλάδα».


Λίγοι οι πραγματικά ικανοποιημένοι χθες στη ΝΔ. Αυτοί ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, οι υπουργοί που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο γιατί νομίζουν ότι ο Πρωθυπουργός «τους αθώωσε». Δεύτερον, οι ξεκούραστοι «υπουργήσιμοι» όπως ο κ. Αντ.Σαμαράς και οι γνωστοί «υφυπουργήσιμοι» των κυριακάτικων δηλώσεων στα κανάλια κκ. Γκιουλέκας και Καράογλου , οι οποίοι ονειρεύονται ότι στον ανασχηματισμό θα αδειάσουν θέσεις γιατί θα πάνε σπίτια τους οι πρώτοι.


Από προχθές ο κ. Κ. Παπούλιας με έχει στην… καρδιά του. Ο βηματοδότης λειτουργεί άψογα. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα βραβεύσει την Αction Αid και τον κ. Τομπάιας Νιαμπόλα , τον 55χρονο Κενυάτη που εργάστηκε με πείσμα και εφευρετικότητα για την αντιμετώπιση των ασθενειών και της φτώχειας στην κοινότητά του, στην Μπάμα της Βορειοδυτικής Κένυας. Η Μπάμα έχει αναδειχθεί τελευταία στην επικαιρότητα γιατί από εκεί κατάγεται και ο Ομπάμα.


Πολλά τα σημάδια ότι το ΠαΣοΚ επιστρέφει στην εξουσία. Δεν εννοώ την κατάληψη του στούντιο και του κοντρόλ της ΝΕΤ που δείχνει ότι η «ψυχή της εξουσίας» εγκαταλείπει το σώμα της Νέας Δημοκρατίας. Εννοώ αυτά που παρατήρησε συνεργάτης μου στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Κυβερνώσα Αριστερά» του κ. Κ.Σκανδαλίδη στο Πολεμικό Μουσείο.

Πρώτον, προσήλθε το «όλον ΠαΣοΚ», μεταξύ άλλων και οι κκ. Κ. Λαλιώτης και Ι. Παπαντωνίου . Δεύτερον, παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή. Τρίτον, πολλές ωραίες γυναίκες κρέμονταν από τα χείλη των συντρόφων.


Μήλον της Εριδος ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Νικολά Σαρκοζί. Σε μία δημοκρατία η αλλαγή έρχεται από τις κάλπες, όχι από τον δρόμο, είπε ο γάλλος πρόεδρος κατά την ομιλία του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Κάποιοι στη ΝΔ ερμήνευσαν τη δήλωση ως «στήριξη στον Καραμανλή». Συνεργάτης μου όμως άκουσε τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ κ. Στ. Λαμπρινίδη να λέει στην κυρία Μαίρη Ματσούκα ότι «ο Σαρκοζί στηρίζει Παπανδρέου που ζήτησε να δώσει τη λύση ο λαός».

Εν τω μεταξύ έξω από το Ευρωκοινοβούλιο διαδήλωναν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα κατά του 65ώρου και φυσικά ο κ. Λαμπρινίδης μαζί με τις κυρίες Μαίρη Ματσούκα και Μαριλένα Κοππά έσπευσαν να ενωθούν με τους διαδηλωτές δίπλα στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας κ. Μάρτιν Σουλτς και άλλους επιφανείς του ευρωσοσιαλισμού. Φυσικά οι ευρωπαίοι διαδηλωτές επιβεβαίωσαν ότι είναι βαρετοί και εντελώς ανίσχυροι να αλλάξουν την Ευρώπη αφού δεν έριξαν ούτε μία μολότοφ.