Oι επιπτώσεις από την κατάρρευση της «πυραμίδας» που έστησε ο Μπέρναρντ Μάντοφ απλώνονται σε όλον τον κόσμο. Στον κατάλογο των «εκτεθειμένων» στην κομπίνα του βετεράνου χρηματιστή φιγουράρουν μεγάλες τράπεζες, γνωστά hedge funds και ζάπλουτοι ιδιώτες. Η βρετανική τράπεζα ΗSΒC αποκάλυψε έκθεση 1 δισ. δολαρίων και μπήκε στη λίστα με τα κυριότερα θύματα της απάτης, το ύψος της οποίας υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Την έκθεσή τους αποκάλυψαν επίσης η Royal Βank of Scotland (611 εκατ. δολάρια), το λονδρέζικο hedge fund Μan Group (360 εκατ. δολάρια) και η ιαπωνική τράπεζα Νomura Ηoldings (303 εκατ. δολάρια). Στην πρώτη θέση της λίστας των… ατυχησάντων πελατών του Μάντοφ φιγουράρει η ισπανική τράπεζα Satander με απώλειες άνω των 3 δισ. δολαρίων! Οι γαλλικές τράπεζες ΒΝΡ Ρaribas και Νatixis εξετέθησαν και αυτές στο «γιγάντιο σχήμα Πόντσι» (αποτελεί παραλλαγή της γνωστής πυραμίδας) με 464 και 600 εκατ. δολάρια αντιστοίχως. Πλοκάμια στην Ευρώπη
Ολα δείχνουν ότι ο αξιότιμος πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου Νasdaq ήταν πολύ καλά δικτυωμένος στην Ευρώπη και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. Διέθετε άλλωστε θεσμικό κύρος, ενώ πολλοί στη Γουόλ Στριτ μιλούσαν γι΄ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Οι σύνδεσμοί του μετέφεραν την καλή του φήμη στην Ευρώπη. Υποσχόμενοι κέρδη άνω του 10% ετησίως, κατάφεραν να πείσουν σημαντικό αριθμό funds αλλά και πλούσιους ιδιώτες από τη Γενεύη ως το Μιλάνο και τη Μαδρίτη. Η Γενεύη είναι ένας ανερχόμενος κόμβος για τα λεγόμενα «fund of funds», το ενεργητικό των οποίων αποτελείται από μερίδια άλλων funds τα οποία μπορεί να είναι ομολογιακά, μετοχικά, ακόμη και αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds). Ενα από τα μεγαλύτερα «fund of funds» του κόσμου, η ελβετική τράπεζα Union Βancaire Ρrivee, «εμπιστεύθηκε» στον Μάντοφ 1,25 δισ. δολάρια. Στην Ισπανία πλούσιες οικογένειες επείσθησαν να «μπουν» στο επενδυτικό εγχείρημα του Μάντοφ χάρη στις διαβεβαιώσεις που τους παρείχαν εξέχοντα μέλη της οικονομικής αριστοκρατίας της χώρας. Ενας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος της Βanco Satander Εμίλιο Μποτίν, τραπεζίτης «από κούνια», με μεγάλη οικογενειακή παράδοση. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Τhe Wall Street Journal», ο Μποτίν επείσθη ο ίδιος και στη συνέχεια έπεισε μέλη της οικογενείας και του στενού του περιβάλλοντος ότι ο αμερικανός χρηματιστής είναι άξιος εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Satander φιγουράρει μέχρι στιγμής στην πρώτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών τραπεζών που μετρούν απώλειες από την κατάρρευση της «πυραμίδας». Το επενδυτικό σχήμα Μ&Β Capital Αdvisers, το οποίο διοικούν ο γιος του μεγαλοτραπεζίτη Χαβιέ Μποτίν και ο γαμπρός του Γκιγέρμο Μορένες, εκτιμάται ότι έφερε σε επαφή τον Μάντοφ με πλούσιους επενδυτές στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Η εταιρεία Μ&Β παραδέχθηκε ότι ιδιώτες και θεσμικοί πελάτες της είναι εκτεθειμένοι με 150 εκατ. δολάρια στην «πυραμίδα». Ο Γκιγέρμο Μορένες, ο οποίος γνωρίζει τον Μάντοφ από τη δεκαετία του 1990, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε πως το fund εστερείτο αξιοπιστίας. «Δεν υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι επρόκειτο για απάτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μ&Β. Φαίνεται ωστόσο ότι κάποιοι ευρωπαίοι επενδυτές δεν πίστεψαν στις υποσχέσεις για εύκολα και γρήγορα κέρδη. Από την έρευνα των ευρωπαϊκών οικονομικών εφημερίδων προκύπτει ότι ορισμένοι μάνατζερ μεγάλων «fund of funds» της Ελβετίας αρνήθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα τη συμμετοχή τους στο σχήμα. Κυρίως γιατί δεν έλαβαν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως, π.χ., ποιο ήταν το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διαχειριζόταν ο Μάντοφ.

Οι απώλειες στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προκύπτει για την ώρα εμπλοκή μεγάλων τραπεζών. Ωστόσο η επενδυτική εταιρεία Sterling Εquities, στην οποία ανήκει η διάσημη ομάδα μπέιζμπολ Νew Υork Μets, παραδέχθηκε ότι είχε εμπιστευθεί τον Μάντοφ για τη διαχείριση κεφαλαίων της. Η συγκεκριμένη εταιρεία περιλαμβάνεται στη λίστα με τους εκατοντάδες ιδιώτες επενδυτές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα των ΗΠΑ που φαίνεται ότι έχουν πληγεί από τις δραστηριότητες του βετεράνου χρηματιστή. Στους μεγαλύτερους πελάτες του 70χρονου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Πολιτεία της Μασαχουσέτης, η οποία ανακοίνωσε απώλειες 12 εκατ. δολαρίων.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SΙΡC για την προστασία των επενδυτών, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις εταιρείες της Γουόλ Στριτ με στόχο να παρέχει ελάχιστη εξασφάλιση για τους λογαριασμούς των επενδυτών, όρισε ανεξάρτητο διαχειριστή για την επίβλεψη της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του Μάντοφ. Ο πρόεδρος του SΙΡC Στέφεν Χάρμπεκ δήλωσε χθες ότι τα αρχεία είναι «εντελώς αναξιόπιστα» και ότι είναι τόσο μπερδεμένα ώστε θα χρειαστούν έξι μήνες για να βρεθεί κάποια άκρη.

Οσο για τον ίδιο τον Μάντοφ, παραδέχθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». «Δεν θα μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου αθώο» είπε στους άνδρες του FΒΙ που τον συνέλαβαν την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Ως και €600 εκατ. έχουν χάσει έλληνες επενδυτές

Και μια ελληνικών συμφερόντων εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων βρίσκεται μεταξύ των «θυμάτων» του Μπέρναρντ Μάντοφ. Πρόκειται για τη Fix Αsset Μanagement (FΑΜ), η οποία ανήκει στον κληρονόμο της ιστορικής επιχείρησης μπίρας κ. ΚάρολοΙωάννη Φιξ και η οποία δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Ανάμεσα στους πελάτες συγκαταλέγονται και αρκετοί έλληνες μεγαλοεπενδυτές κυρίως από τον εφοπλιστικό χώρο, οι οποίοι φημολογείται ότι έχασαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες είναι της τάξεως των 400-600 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση, την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία επιβεβαιώνει την έκθεσή της στην «πυραμίδα» του Μπέρναρντ Μάντοφ ύψους 50 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η Fix Αsset Μanagement (FΑΜ) προσφέρει υπηρεσίες σε αριθμό funds που έχουν εκτεθεί στον Μάντοφ.Οπως πολλά από τα κορυφαία χρηματοοικονομικά ιδρύματα παγκοσμίως, η FΑΜ είναι έκπληκτη από το περίπλοκο της υπόθεσης Μάντοφ. Υπό το φως της κατάρρευσης, τα funds που έχουν επηρεαστεί και εξυπηρετούνται από την FΑΜ έχουν ταχθεί στην επιθετική ανάκτηση όλων των στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με την Βernard L. Μadoff Ιnvestment Securities». Προστίθεται επίσης ότι «προς τον σκοπό αυτότα funds που εξυπηρετούνται από την FΑΜ έχουν προσλάβει το νομικό γραφείο Reed Smith LLΡ».

Η εταιρεία έχει έδρα στην Ελβετία, διατηρεί ωστόσο γραφεία και στην Αθήνα. Οι προσπάθειες του «Βήματος» να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της εταιρείας δεν καρποφόρησαν. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η FΑΜ λειτουργεί ως «fund of funds» τοποθετώντας κεφάλαια τρίτων σε funds όπως αυτό που διαχειριζόταν ο Μπέρναρντ Μάντοφ. Ως πρόσφατα η εταιρεία είχε υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 2 δισ. δολάρια και περιελάμβανε πάνω από 12 «funds of funds» και συμμετοχές σε περισσότερα από 300 hedge funds. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φιξ σε συνεργασία με τον κ.Γ. Εμπειρίκο, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας.

Στενές επαφές και με το ίδρυμα του Σπίλμπεργκ

RΕUΤΕRS/LUCΥ ΝΙCΗΟLSΟΝ

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που δημιούργησε ο τιμημένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ (φωτογραφία) έχει επενδύσει σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων του στην «πυραμίδα» που έστησε ο Μπέρναρντ Μάντοφ. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal». Ο εκπρόσωπος του διάσημου σκηνοθέτη Μάρβιν Λεβί επιβεβαίωσε ότι το Wunderkind Foundation προχώρησε σε επενδύσεις μέσω της εταιρείας του Μάντοφ. Δήλωσε ότι καταγράφηκαν απώλειες αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Δεν είναι το μοναδικό φιλανθρωπικό ίδρυμα των ΗΠΑ που βρέθηκε εκτεθειμένο. Στα 30 εκατ. δολάρια υπολογίζονται οι απώλειες για το φιλανθρωπικό ταμείο του αμερικανού μεγιστάνα των ακινήτων Μόρτιμερ Ζούκερμαν, στον οποίο ανήκει η ταμπλόιντ εφημερίδα «ΝΥ Daily Νews». «Θα είμαι πιο προσεκτικός σχετικά με την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου» δήλωσε ο επιχειρηματίας στο δίκτυο CΝΒC. Στα ιδρύματα που επλήγησαν από την κομπίνα περιλαμβάνεται και το Chais Family Foundation, το οποίο ξοδεύει 12,5 εκατ. δολάρια ετησίως για φιλανθρωπίες στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας. Παράλληλα η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Λος Αντζελες ανακοίνωσε απώλειες 6,4 εκατ. δολαρίων.