Με εμφανή τα σημάδια της αδυναμίας να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής κατέφυγε χθες, για μία ακόμη φορά, στον γνώριμο «εχθρό» της Νέας Δημοκρατίας. Με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικαλέστηκε τη «βαριά κληρονομιά» του δημοσίου χρέους που άφησε το ΠαΣοΚ, θέλοντας να «αθωώσει» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σημερινής συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, ο κ. Καραμανλής επέλεξε να ασχοληθεί με την απειλή του δημοσίου χρέους. Επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 29,7% του ΑΕΠ, που ήταν το χρέος το 1981, πλησίασε το 99% το 2004, αυξήθηκε δηλαδή πάνω από τρεις φορές. Ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν από έγκυρες μελέτες διεθνών οίκων αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός.

Χθες η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και αντίστοιχων γερμανικών τίτλων παρέμεινε πάνω από το 2,20%. Στη διάρκεια της ημέρας έφθασε ως και 2,29%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εξέλιξη του χρέους της γενικής κυβέρνησης και όχι κεντρικής, στην οποία δηλαδή περιλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ, αποδεικνύεται ότι το δημόσιο χρέος στη χώρα μας αυξάνεται με άλματα. Οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ καταρτίζουν και εκτελούν προϋπολογισμούς: α) από το 1982 ως το 1988, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 15,64 δισ. ευρώ και β) από το 1994 ως το 2003, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 98,49 δισ. ευρώ. Συνολικά οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που παρατίθεται και για τα 17 οικονομικά έτη που έχουν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά το 1981, αυξάνουν το δημόσιο χρέος κατά 114,13 δισ. ευρώ. Συνολικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και για τα εννέα οικονομικά έτη που έχουν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά το 1981 (δηλαδή, 1989-1993 και 2004-2007) αυξάνουν το δημόσιο χρέος κατά 95,17 δισ. ευρώ.

«Οι αδυναμίες της οικονομίας μας, ιδίως στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, οφείλονται στις ανισορροπίες που έχουμε κληρονομήσει.Η πιο σοβαρή από όλες είναι η βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους.Υπογραμμίζω ότιμόνο για τόκουςθα δώσουμε το 2009 περίπου 12 δισ.ευρώ.Είναι πάνω από το 19% του συνόλου των καθαρών κρατικών εσόδων.Είναι σχεδόν το 5% του ΑΕΠ» τόνισε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε ευθέως το ΠαΣοΚ.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι, αν μια χώρα αφήσει να φανεί ότι εκτρέπονται τα ελλείμματα, το κόστος δανεισμού της αυξάνεται σοβαρά και σημείωσε πως, αν μια χώρα δημιουργήσει την εντύπωση ότι διολισθαίνει σε μια ανεξέλεγκτη δημοσιονομική εκτροπή, όπως αυτή που ανεύθυνα εισηγείται η αντιπολίτευση, μπορεί να προκύψει δυσκολία δανεισμού. «Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή.Μειώσαμε σημαντικά τα ελλείμματα.Μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι το χρέος της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που μειώνει την ευελιξία μας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία» τόνισε και συμπλήρωσε με έμφαση: «Μια διευκρίνιση,ρητή και κατηγορηματική:Διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους είναι υποβολιμαίες,ανεύθυνες και επικίνδυνες.Το πρόβλημα με το χρέος αφορά το κόστος του δανεισμού. Και το πρόβλημα αυτό οφείλεται τόσο στο ύψος του χρέους που άφησε το χθεςόσο και στη διεθνή συγκυρία». Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠαΣοΚ που κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την τακτική που ακολούθησε. «Εφθασε στο σημείο να μας πει ότι το ΠαΣοΚ επιχειρεί να υπονομεύσει την οικονομία.Μας είπε “η ανευθυνότητα του σήμερα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το αύριο”.Την οικονομίαόμωςτην υπονομεύουν καθημερινά οι ανεύθυνες πολιτικές της δικής του κυβέρνησης» είπε και συνέχισε: «Οι πολιτικές που μειώνουν το εισόδημα,οι πολιτικές που μειώνουν τις δημόσιες επενδύσεις,οι πολιτικές που υποχρηματοδοτούν την Παιδεία και την Πρόνοια, οι πολιτικές οι οποίες αφήνουν τη σπατάλη να διογκώνεται και αδυνατούν να εισπράξουν έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο,οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε παραγωγική κρίση, σε δημοσιονομική κρίση,σε κρίση εισοδήματος» .

Εκτακτη συνεδρίαση του Εco/Fin

Εκτακτο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (Εco/Fin) συγκαλείται αύριο στο Παρίσι. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η αύξηση των προκαταβολών κοινοτικών κονδυλίων (408 εκατ. ευρώ θα αναλογούσαν στην Ελλάδα το 2009) και η καταβολή του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων της ΕΕ ως προκαταβολή (στην αρχή δηλαδή του έργου και όχι μετά το τέλος της επένδυσης, όπως γίνεται τώρα).