ΜΑΔΡΙΤΗ Ενα από τα επτά θαύματα του κόσμου και θαυμαστό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το φρούριο Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει εξαιτίας της τεράστιας απάτης που έστησαν οι υπεύθυνοι εισόδου, ένας ξεναγός και το υποκατάστημα μεγάλης ισπανικής τράπεζας.

Τα σχεδόν 800.000 πλαστά και άκυρα εισιτήρια απέφεραν στη σπείρα σχεδόν 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Περίπου 50 άνθρωποι συμμετείχαν στην κομπίνα που εξελισσόταν εδώ και τρία χρόνια με έναν τρόπο που οι πραγματογνώμονες χαρακτήρισαν «άναρχο και ανεξέλεγκτο» . Υπολογίζεται ότι γύρω στα τρία εκατομμύρια άτομα επισκέπτονται το φρούριο Αλάμπρα κάθε χρόνο αλλά την τελευταία τριετία δεν κατέληγαν όλα τα έσοδα από τις αγορές εισιτηρίων στο δικό του… ταμείο.

Ο Μπιλ Κλίντον επέστρεψε στο φρούριο το 1997 για να μοιραστεί με τη Χίλαρι και την Τσέλσι το «ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου». Το επικό μυθιστόρημα του Ράσντι «Ο τελευταίος αναστεναγμός του Μαυριτανού» καταλήγει με έναν παιάνα «για τη δόξα των Μαυριτανών και το θριαμβευτικό τους αριστούργημα, το Κόκκινο Φρούριο της Ευρώπης». Ο αμερικανός συγγραφέας Ουάσιγκτον Ιρβινγκ κατέφυγε στα χαλάσματά του και το 1829 έγραψε τα «Παραμύθια του Αλάμπρα» («Τales of the Αlhambra»).

Εκτός από τους υπαλλήλους του φρουρίου, στην απάτη εμπλέκονται ένας προϊστάμενος ξεναγός και η τράπεζα ΒΒVΑ. Κατηγορούνται ότι πούλησαν εισιτήρια σε μη εγκεκριμένους τουριστικούς πράκτορες ή ότι τα διέθεταν αδιακρίτως. Κατά συνέπεια, οι επισκέπτες που είχαν αγοράσει εγκαίρως, ακόμη και μήνες νωρίτερα, εισιτήρια έβρισκαν τις αψιδωτές αίθουσες του φρουρίου και τους κήπους του ασφυκτικά γεμάτες από τουρίστες, ο αριθμός των οποίων ξεπερνούσε κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό όριο.

Το 2006, αφού ένας εισπράκτορας εξέφρασε στη διεύθυνση του μουσείου τις υποψίες του για πιθανές ανωμαλίες, το δικαστήριο της Αλάμπρα διέταξε να γίνει έρευνα, η οποία κατέληξε στα εξής ευρήματα: μεταξύ 2002 και 2005 δεκάδες χιλιάδες τουρίστες έπαιρναν άδεια εισόδου με παράτυπο τρόπο.

Οι υπεύθυνοι της εισόδου άφηναν ανεξέλεγκτα τον κόσμο να περάσει «χωρίς εισιτήρια, με χρησιμοποιημένα εισιτήρια, με εισιτήρια σε χρόνους διαφορετικούς από τους αναγραφόμενους,ακόμη και σε διαφορετικές ημέρες», όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές.