Μηνύματα που απευθύνονται και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ως μέρους του πολιτικού συστήματος, διακρίνουν κάποιοι στο ΠαΣοΚ μέσα από το ξέσπασμα των αντιδράσεων των τελευταίων ημερών. Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται η οργάνωση μιας περισσότερο ενεργής παρέμβασης του κ. Γ. Παπανδρέου , ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται ότι σύντομα θα απευθυνθεί προς τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, ξεκινώντας μάλλον από τα σχολεία. Εντός των ημερών αναμένεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί κάποιο σχολείο ή θα αναζητήσει τη δυνατότητα να μιλήσει σε μαθητές, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα είναι κρισιμότερη από την έκφραση συμπαράστασης προς τους εμπόρους.

Χθες πάντως καταβλήθηκε μια προσπάθεια έμμεσης προσέγγισης τμημάτων της νεολαίας μέσω της απάντησης που έδωσε ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου σε ερώτημα για το κατά πόσον το ΠαΣοΚ καλύπτει τις αντιδράσεις που συνεχίζονται. «Η λογική ότι πρέπει τα πολιτικά κόμματα να καλύψουν ή να μην καλύψουν κάποιες κινητοποιήσεις είναι μακριά από εμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια δικαιολογημένη αντίδραση. Εκφράζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Εμείς σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις που παίρνουν».

Ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι η εμπέδωση και ο πολλαπλασιασμός των όσων ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει τις τελευταίες ημέρες και τους τελευταίους μήνες. Πολλοί θεωρούν ότι τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είτε αυτά αφορούν τις προτάσεις του για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος είτε τις εκτιμήσεις του για την ανασφάλεια των νέων και την αγωνία στην αγορά εργασίας, συνιστούν, αν μη τι άλλο, πολιτικές παρεμβάσεις που μέχρις ενός σημείου απευθύνονται στο πρόβλημα. Το άλλο πρόβλημα που διαπιστώνεται όμως είναι ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΠαΣοΚ σε επίπεδο δομών αλλά και προσώπων δεν είναι σε θέση να μεταφέρει στη βάση όλα αυτά τα μηνύματα.

Το έλλειμμα αποδίδεται και σε αδυναμία ενός μεγάλου τμήματος του κόμματος να αντιληφθεί το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.