Αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, είπε την Τρίτηο πρωθυπουργός από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παραδεχόμενος ότι αρχικώς υποτίμησε το θέμα και δεν είδε εξ αρχής τις πραγματικές διαστάσεις του. Υπό εξέταση το επιχειρησιακό μέρος στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων. Για την οικονομία περιέγραψε μια ζοφερή διεθνή πραγματικότητα τονίζοντας ότι και η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη.

Αναφερόμενος σε «όσα σκανδαλώδη έγιναν» με επίκεντρο το Βατοπαίδι, τόνισε ότι πρόκειται για «μια θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε προ 10ετίας» και συμπλήρωσε ότι η Μονή, παρά το πνευματικό έργο της, λειτούργησε σε βάρος του Δημοσίου, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του κράτους και ενέπλεξε φορείς και υπηρεσίες.

Ακολούθως παραδέχθηκε ότι αρχικώς υποτίμησε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και πρόσθεσε πως γι’ αυτό το λάθος αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και δεν το χρεώνει σε κανέναν. «Έπρεπε να είμασταν πιο υποψιασμένοι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του και αναγνώρισε πως «αργήσαμε να κινηθούμε».

Οι πολίτες πληγώθηκαν από την υπόθεση του Βατοπαιδίου και η κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα πληγώνουν τους πολίτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που αναλογεί στην κυβέρνησή του.

Ακολούθως επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η ηγεσία του προσποιείται ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης στην υπόθεση και συμπλήρωσε πως δεν μπορούν να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες και τους ηθικολόγους.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ναέφερε ότι δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο κ. Καραμανλής είπε πως όλοι καταδικάζουμε το γεγονός και στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά του δράστη που έδρασε έξω και πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο.

«Όμως, κάποιοι κατέφυγαν στις βιαιοπραγίες, στην καταστροφή, στη λεηλασία περιοσιών, στον βανδαλισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τα άτομα αυτά «εχθρούς της κοινωνικής ειρήνης» που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Πρόσθεσε πως τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση και υπεύθυνη αντίδραση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Εκείνο που αποτιμάται, εκείνο που αξιολογείται είναι το επιχειρησιακό μέρος. Βούλησή μας είναι να πάρουμε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις».