Το αίσθημα «πολιτικού αναχωρητισμού» κυριαρχεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών επικρατεί αναβρασμός για την πτωτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος και όλοι αναμένουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στο εσωτερικό της ΚΟ το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά και τα ήξεις αφήξεις του κ. Καραμανλή για τη διαδοχή στη ΝΔ την περασμένη Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των βουλευτών επικρατεί διχασμός καθώς υπάρχει μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που θεωρεί ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις επιταχύνονται και μιλάνε για την «επόμενη ημέρα» και άλλοι που απορρίπτουν τη συγκεκριμένη συζήτηση θεωρώντας ότι τα σενάρια περί αλλαγής σκυτάλης στη ΝΔ εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες κορυφαίων υπουργών. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός λειτουργεί ως «φρένο» για τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών που αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν την αντίθεσή τους με την ως σήμερα τακτική της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους όμως όλοι σχεδόν τονίζουν ότι πλέον ο κ. Καραμανλής έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ. «Ως σήμερα δεν έχουμε δει σημάδια αυτοκριτικής» λένε οι περισσότεροι και θεωρούν πως πρέπει ο Πρωθυπουργός να αναλάβει και προσωπικά το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για να μη γίνει από το πλεονέκτημα της ΝΔ το μειονέκτημα το επόμενο διάστημα.

Η πλειονότητα των βουλευτών επισημαίνει ότι υπάρχει δυσφορία για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και όλοι αναμένουν τις διορθωτικές κινήσεις και επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να κάνει «γενναίες κινήσεις» στην αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. «Αν δεν προχωρήσει σε ανατροπή του σημερινού υπουργικού status quo, δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης» λένε χαρακτηριστικά. Και όλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια, αρκεί ο Πρωθυπουργός να έχει αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση.

Oκ. Μ.Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν ανασχηματισμό και τονίζει την ανάγκη παραγωγής πολιτικής και αποτελεσματικότητας. Ο κ. Κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι ο ανασχηματισμός είναι καλοδεχούμενος αλλά χρειάζονται και σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. «Φαιδρή» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τη διαδοχή ο βουλευτής κ. Μάξ.Χαρακόπουλος και μιλάει για διορθωτικές κινήσεις και όχι μόνο αλλαγές προσώπων.