Αίτημα ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ως η αρχή της πιο σημαντικής πορείας του Μαυροβουνίου προς την πλήρη ένταξη στην Ένωση.
Κάθε κίνηση της Ποντγκόριτσα έγινε έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ και κυρίως με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, οι Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν μια πρώτη απάντηση στο αίτημα της Ποντγκόριτσα κατά τη διάρκεια της τσέχικης προεδρίας, που ξεκινά στις αρχές του 2009.
Όπως είπε ο Βουγιάνοβιτς, η τσεχική προεδρία αναμένεται να εστιάσει στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπόζινταρ Τζέλιτς, συνεχάρη το Μαυροβούνιο -εκ μέρους της κυβέρνησης του Βελιγραδίου- για την κίνηση αυτή.
Σε επιστολή του προς τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο κ. Τζέλιτς υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για το Μαυροβούνιο και τους πολίτες του, αλλά για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
«Η κατάθεση του αιτήματός σας για ένταξη στην ΕΕ ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική στο σύνολό της» αναφέρει στην επιστολή του ο Σέρβος αξιωματούχος.