Η εξεύρεση δανεικών είναι το βασικό, ίσως και το μοναδικό μέλημα του υπουργείου Οικονομίας. Εκεί αρχίζει και τελειώνει η οικονομική πολιτική της χώρας. Ηδη οι ξένοι δανειστές αύξησαν το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζουν στο 2,30% πάνω από το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ελλήνων τραπεζιτών, θα μας το αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν το Δημόσιο θα παρακαλάει για δάνεια.

Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε τέσσερις πηγές εισοδημάτων, εκ των οποίων καμία δεν θα πάει καλά: Τις δαπάνες του Δημοσίου, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την οικοδομή. Ολα τα άλλα συμπληρώνουν απλώς το ελληνικό ΑΕΠ. Αν δούμε μια μια αυτές τις πηγές διαπιστώνουμε, πρώτον, ότι το Δημόσιο δεν έχει χρήματα για επενδύσεις και μετά βίας καλύπτει τους μισθούς και τις συντάξεις με δανεικά. Αρα ως πηγή εισοδήματος για την οικονομία οι δαπάνες του Δημοσίου θα είναι το 2009 ανενεργές.

Το ίδιο συμβαίνει με τον τουρισμό, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια απο τις χειρότερες χρονιές του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η ναυτιλία- ύστερα από τα χρυσά χρόνια που πέρασε- επανέρχεται τώρα σε νορμάλ επίπεδα, κάτι που μεταφράζεται για τους εφοπλιστές και τους ασχολούμενους με τον κλάδο ως κρίση. Είτε είναι κρίση είτε ορθολογικοποίηση, σε κάθε περίπτωση η ναυτιλία δεν θα έχει την απόδοση για την οικονομία που είχε τις τελευταίες δεκαετίες.

Τέλος η οικοδομή, η οποία συνδέεται άμεσα με τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις, επίσης περνάει μεγάλη κρίση. Οι τράπεζες δεν δίνουν πρόθυμα στεγαστικά δάνεια, τα επιτόκια των ήδη υπαρχόντων έχουν ανεβεί και ο κόσμος δεν αγοράζει σπίτια και δεν σκοπεύει να αγοράσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Ετσι, η οικοδομή έχει φρενάρει με όσες επιπτώσεις αυτό έχει σε έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων.

Με τις τέσσερις βασικές πηγές εισοδήματος της ελληνικής οικονομίας σε κρίση, είναι αυτονόητο ότι το σύνολο της οικονομίας θα υποφέρει. Είναι απορίας άξιον πώς ο υπουργός οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής βλέπουν με τόση ψυχραιμία την κατάσταση. Ο μεν πρώτος δηλώνει ότι τα δημοσιεύματα περί της δυσκολίας δανεισμού της χώρας είναι εκ του πονηρού, ο δε δεύτερος τα βλέπει όλα καλά και θεωρεί ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι υπερεπαρκή. Δυστυχώς η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα είναι υπερχρεωμένη και έχει δυσκολίες να βρει δανεικά. Και ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος πέραν της αποδοχής βαρύτατων όρων δανεισμού.

gnikolo@dolnet.gr