Το δημόσιο χρέος και οι εμφανείς δυσκολίες χρηματοδότησής του αναδεικνύονται, στις παρούσες συνθήκες εσωτερικής πολιτικής αστάθειας και διεθνούς πιστωτικής κρίσης, ως μείζον εθνικό θέμα.

Οσο και αν ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, λογικώς, προσπαθεί να εξωραΐσει τις συνθήκες και να μεταδώσει τη βεβαιότητα στις αγορές ότι το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του, το πρόβλημα παραμένει οξύ και εξόχως απειλητικό.

Γενικώς η κρίση εμπιστοσύνης συνεχίζει να καταδιώκει το διεθνές σύστημα πιστώσεων, οι κίνδυνοι, πολιτικοί και οικονομικοί, υπερτιμώνται και η πίεση μεταφέρεται πλέον από τις τράπεζες στις οικονομίες. Η πρόσφατη περιπέτεια της Ουγγαρίας αλλά και οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Βαλτικής χερσονήσου είναι ενδεικτικές της έντασης των χρηματοδοτικών κινδύνων.

Επιπροσθέτως, τις προηγούμενες ημέρες ισχυρές χώρες, χωρίς μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, δεν κατάφεραν να αντλήσουν από τη διεθνή αγορά πιστώσεων τους χρηματοδοτικούς πόρους που διεκδικούσαν.

Γεγονός που επιβεβαιώνει την προβληματικότητα των διεθνών πιστωτικών συνθηκών και φανερώνει τις δυσκολίες που κατά πάσα βεβαιότητα θα αντιμετωπίσει η υπερχρεωμένη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει μεταφέρει την προσοχή της στη χρηματοδότηση του χρέους και ιδιαίτερα να έχει ενισχύσει με εμπειρογνώμονες και διακεκριμένα στελέχη τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιόδους χρηματοδοτικών δυσχερειών, τόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους υποστηρίζονταν από εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από τραπεζίτες διεθνούς εμβέλειας με δυνατότητες προσέγγισης των αγορών αλλά και διαπραγμάτευσης με ισχυρούς και διακεκριμένους χρηματοπιστωτικούς οίκους της Δύσης και της Ανατολής.

Το 1994 για παράδειγμα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, σε χρόνο κατά το οποίο η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους ήταν δυσχερής, το έργο είχε ανατεθεί στον κ. Νίκο Κυριαζίδη, έναν εξπέρ των διεθνών χρηματοπιστικών αγορών, που συνομιλούσε απευθείας με τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα του κόσμου και κινούνταν με άνεση από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ως το Τόκιο και τη Φραγκφούρτη.

Κανείς δεν έχει διάθεση να υποτιμήσει την προσπάθεια του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα ή της αρμόδιας για το χρέος γενικής γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών κυρίας Ιουλίας Αρμάγου. Οι καιροί όμως είναι ξεχωριστοί και οι εθνικών διαστάσεων κίνδυνοι, από τυχόν εμπλοκή της αναχρηματοδότησης του χρέους, πολύ σοβαροί. Γι΄ αυτό απαιτείται το ταχύτερο η κινητοποίηση υπερειδικευμένων στελεχών και αξιόπιστων συνομιλητών με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

akarakousis@dolnet.gr