Εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι έπεσαν θύματα εταιρειών που πουλούν στο Διαδίκτυο ψεύτικα αντι-ιικά προγράμματα. Η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε τώρα να μπλοκάρει με δικαστική εντολή τις παραπλανητικές διαφημίσεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) εξασφάλισε εντολή περιοριστικών μέτρων και συνεχίζει τη δικαστική διαμάχη για να πετύχει την οριστική απαγόρευση του λογισμικού «scareware» («λογισμικό τρόμου» σε ελεύθερη απόδοση), όπως αναφέρει τη Δευτέρα το BBC.

Τα έγγραφα που υπέβαλε η FTC στο δικαστήριο δείχνουν ότι οι απατεώνες καταχωρούσαν διαφημίσεις ακόμα και σε αξιόπιστους κατά τα άλλα δικτυακούς τόπους.

Οι χρήστες που έκαναν κλικ στις διαφημίσεις δρομολογούνταν σε ιστοσελίδες ανύπαρκτων εταιρειών ασφάλειας οι οποίες προχωρούσαν σε σάρωμα των υπολογιστών για τον εντοπισμό ιών και spyware. Το σάρωμα πάντοτε αποκάλυπτε δήθεν προβλήματα και οι απατεώνες παρότρυναν τους χρήστες να αγοράσουν άχρηστο λογισμικό προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν τα ψεύτικα αντι-ιικά προγράμματα WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe και XP Antivirus, τα οποία προωθούσαν οι εταιρείες Innovative Marketing Inc. και ByteHosting Internet Services LLC.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες στις ΗΠΑ και πολλοί ακόμα σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι είχαν πέσει θύματα της απάτης.

Τα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών πάγωσαν ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πελατών τους.