ΜΕ ΕΝΑ σοβαρότατο σκάνδαλο διαφθοράς που, όπως φαίνεται, «αγγίζει» άτομα του στενού του περιβάλλοντος ήρθε αντιμέτωπος τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πέντε εβδομάδες πριν
από την ανάληψη της εξουσίας- και των κλειδιών του Λευκού Οίκου- από τον Τζορτζ Μπους. Η απρόσμενη πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι ο σερβικής καταγωγής κυβερνήτης του Ιλινόι, της ιδιαίτερης πατρίδας του νέου προέδρου, Ροντ Μπλαγκόγεβιτς αποπειράθηκε να… πουλήσει την έδρα του Ομπάμα στη Γερουσία και μάλιστα στην
υψηλότερη δυνατή τιμή! Πρόκειται για ένα πολιτικό παζάρι που είναι πρωτοφανές ακόμη και για το Ιλινόι, παραδοσιακά μία από τις διεφθαρμένες Πολιτείες των ΗΠΑ- και όχι μόνο στον καιρό του Αλ Καπόνε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τους τελευταίους επτά κυβερνήτες οι τέσσερις καταδικάστηκαν για σκάνδαλα διαφθοράς!

Τι ακριβώς συνέβη; Οπως γλαφυρά είπε ο πολιτειακός εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ, ο «Μπλάγκο»- όπως τον ξέρουν οι πολίτες του Ιλινόι- είναι ένοχος για «σειρά εγκλημάτων δημόσιας διαφθοράς» που θα κάνουν «το κεφάλι του Λίνκολν να γυρίσει μέσα στον τάφο του»… Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κυβερνήτες των αμερικανικών Πολιτειών έχουν την εξουσία να ορίζουν πρόσωπα της επιλογής τους ως αντικαταστάτες σε έδρες της Γερουσίας που χηρεύουν- μια ιδανική συνταγή διαφθοράς. Οπως αποκάλυψαν οι ερευνητές του FΒΙ, ο 52χρονος κ. Μπλαγκόγεβιτς διαπραγματευόταν με διάφορους υποψηφίους τον διορισμό τους στη Γερουσία έναντι αδράς οικονομικής αμοιβής. Εκτός από τον κυβερνήτη, συνελήφθη και ο προσωπάρχης του με την κατηγορία της συνέργειας σε απόπειρα δωροληψίας. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, ενώ ο κ. Μπλαγκόγεβιτς αρνείται όλες τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «πολιτική σκευωρία».

Οι ανακριτικές αρχές του Ιλινόι ξεκαθάρισαν βέβαια ότι ο κ. Ομπάμα δεν είχε καμία εμπλοκή στην προσπάθεια να μεταπωληθεί η έδρα του. Η εφημερίδα «Νew Υork Τimes» προσέθεσε μάλιστα ότι η ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο από ένα τηλεφώνημα του ίδιου του Ομπάμα προς τον πρόεδρο της πολιτειακής Γερουσίας του Ιλινόι και πολιτικό του μέντορα Εμιλ Τζόουνς, όπου του ζητούσε να περάσει οπωσδήποτε ένα νομοσχέδιο που θα έθετε αυστηρούς περιορισμούς στις χορηγίες πολιτικών προσώπων στην Πολιτεία. Ο κ. Τζόουνς δέχθηκε την παρότρυνση του κ. Ομπάμα, παρά τις ενστάσεις που είχε ο ίδιος, και το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή παρακάμπτοντας το βέτο που έθετε ο κυβερνήτης.

Η επίμονη άρνηση του κ. Μπλαγκόγεβιτς όμως να δεχθεί περιορισμούς στις προεκλογικές δαπάνες και δωρεές προκάλεσε υποψίες στο FΒΙ, το οποίο ούτως ή άλλως διερευνούσε εδώ και τρία χρόνια καταγγελίες διαφθοράς εναντίον του. Ετσι παγιδεύτηκαν τα τηλέφωνα του γραφείου του και στις συνομιλίες που καταγράφηκαν ο κ. Μπλαγκόγεβιτς φαίνεται να ζητούσε ως και 500.000 δολάρια για τον διορισμό στη Γερουσία! Επίσης απαίτησε από άγνωστα μέχρι στιγμής πρόσωπα να προσλάβουν τη σύζυγό του σε διοικητικό συμβούλιο εταιρείας και τον ίδιο σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ενώ φέρεται να εμπόδισε πολιτειακή επιχορήγηση για τον όμιλο ΜΜΕ Chicago Τribune αν προηγουμένως δεν απομακρύνονταν από την ομώνυμη εφημερίδα δημοσιογράφοι που του ασκούσαν έντονη κριτική.

Από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του που υπεκλάπησαν από το FΒΙ προκύπτει ότι ο κυβερνήτης, μία ημέρα πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, διαφήμιζε την… πραμάτεια του στους επίδοξους αγοραστές: «Εχω αυτή τη θέση που είναι χρυσή και δεν τη δίνω για ψίχουλα»! Την επομένη της εκλογής Ομπάμα ανάλογα ήταν τα λόγια του, ενώ επέκτεινε τις αξιώσεις του για μια θέση για τη σύζυγό του Πάτι, ιδανικά σε διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εταιρείας, όπου θα μπορούσε να παίρνει ως και 150.000 δολάρια τον χρόνο. Σε άλλες συνομιλίες μιλούσε ακόμη και για το ενδεχόμενο να κρατήσει τη θέση για τον εαυτό του ώστε να φτιάξει την εικόνα του για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2016!

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ενδιαφέρονταν να «αγοράσουν» την έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία ήταν, όπως προκύπτει, η στενή συνεργάτις και υπεύθυνη της (αποτελεσματικότατης) προεκλογικής εκστρατείας χρηματοδότησής του Βάλερι Τζάρετ αλλά και ο Τζέσε Τζάκσον ο νεότερος, βουλευτής επί 13 χρόνια και γιος του γνωστού μαύρου ακτιβιστή. Ο κ. Τζάκσον, όπως φυσικά και η κυρία Τζάρετ, αρνείται ότι εμπλέκεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Στις συνομιλίες όμως που καταγράφηκαν o κ. Μπλαγκόγεβιτς εμφανίζεται να υπόσχεται την έδρα σε πρόσωπο που «εκπροσωπεί» τον κ. Τζάκσον.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Ομπάμα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποστασιοποιηθεί από τον πρώην σύμμαχό του. Ετσι τόνισε σε δηλώσεις του ότι «τα γεγονότα προκαλούν θλίψη στην Πολιτεία μας» και κάλεσε διά του εκπροσώπου του τον κ. Μπλαγκόγεβιτς να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ταυτόχρονα ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία από τα «φιλικά» προς αυτόν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη πως οι σχέσεις του με τον κ. Μπλαγκόγεβιτς, τον πρώτο Δημοκρατικό κυβερνήτη της Πολιτείας έπειτα από 30 χρόνια Ρεπουμπλικανικής πρωτοκαθεδρίας, έχουν «ψυχρανθεί» τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι δεσμοί όμως που συνδέουν τον ίδιο και στενούς συνεργάτες του με τον «Μπλάγκο» δεν μπορούν να κρυφθούν τόσο εύκολα: ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υπήρξε σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Μπλαγκόγεβιτς το 2002 και τον υποστήριξε και το 2006, παρά τις σοβαρές καταγγελίες διαφθοράςπου ήδη σωρεύονταν εις βάρος του. Επιπλέον ο κ. Μπλαγκόγεβιτς απολάμβανε την υποστήριξη του γνωστού επιχειρηματία του Σικάγου Τόνι Ρέτζκο, ο οποίος με τη σειρά του υπήρξε χρηματοδότης του κ. Ομπάμα και στην πορεία εκμεταλλεύτηκε τις υψηλές διασυνδέσεις του για να αποσπάσει μεγάλα ποσά. Σήμερα ο κ. Ρέτζκο είναι στη φυλακή καταδικασμένος για απάτη και φοροδιαφυγή, ενώ ο κ. Ομπάμα, μετά την καταδίκη, επέστρεψε όσες δωρεές είχε λάβει από τον κ. Ρέτζκο.

Ο άγνωστος «μεσολαβητής» και ο «Μπλάγκο»

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ για τον Ομπάμα φαίνεται ότι είναι η εμπλοκή στο σκάνδαλο του Ιλινόι του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Ιμάνιουελ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να είχε επανειλημμένες επικοινωνίες με τον «Μπλάγκο» για την πώληση της έδρας στη Γερουσία. Ο Ιμάνιουελ αρνείται ως τώρα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αλλά η Ουάσιγκτον «βουίζει» για την ύπαρξη καταγεγραμμένων και ιδιαίτερα ενοχοποιητικών συνομιλιών ανάμεσα στον ίδιο και στον – εξίσου αθυρόστομο με αυτόν- «Μπλάγκο». Στο 71 σελίδων κατηγορητήριο του FΒΙ αναφέρεται μάλιστα ότι ο ανώνυμος «μεσολαβητής» (πιθανότατα ο Ιμάνιουελ) πρότεινε στον Μπλαγκόγεβιτς μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο ή μια «καλή πρεσβεία σε χώρα της επιλογής του» ώστε να δώσει την έδρα σε «φίλο του προέδρου» (δηλαδή, την Τζάρετ)! Να θυμίσουμε εδώ ότι η ζάπλουτη Τζάρετ «μάζεψε» για λογαριασμό του Ομπάμα πάνω από… 750 εκατ. δολάρια σε προεκλογικές δωρεές- ένα πραγματικά αμύθητο ποσό, χάρη στο οποίο ο άγνωστος υποψήφιος σάρωσε κυριολεκτικά τους αντιπάλους του. Τι μέλλει γενέσθαι; Υπό αυτές τις συνθήκες, παραμένει ασαφές το ποιος θα διορίσει τον αντικαταστάτη του κ. Ομπάμα στην έδρα του Ιλινόι. Ο κ. Μπλαγκόγεβιτς διατηρεί το τυπικό αυτό δικαίωμα, αφού παραμένει κυβερνήτης ως την εκδίκαση της υπόθεσής του, αλλά η Βουλή της Πολιτείας προωθεί εσπευσμένα νομοσχέδιο με το οποίο θα του αφαιρεί την αρμοδιότητα. Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με την «Washington Ρost» και άλλες εφημερίδες, είναι να προκηρυχθούν ειδικές εκλογές στο Ιλινόι για να πληρωθεί η θέση του Ομπάμα, όπως ακριβώς πρότεινε ο επικεφαλής γερουσιαστής της Πολιτείας Ρίτσαρντ Ντέρμπιν. Ο νέος λεκές όμως στο φόρεμα της πολύπαθης αμερικανικής δημοκρατίας δεν πρόκειται να καθαριστεί εύκολα.