ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ανέβαλε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Θοδωρής Ζαγοράκης με σκοπό να ενημερώσει- κυρίως δε να (προσ)καλέσει- τους φίλους της ομάδας προκειμένου να μετάσχουν
στην αγορά μετοχών.Την πρώτη επειδή θεώρησε ότι θα είχε στα χέρια του κάτι περισσότερο από μια αίσθηση καλού κλίματος στην τελευταία συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.
Γιώργο Αλογοσκούφη η οποία έγινε με αντικείμενο τη ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
προς το Δημόσιο ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.Τη δεύτερη λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν με την εξέγερση των νέων σε όλη τη χώρα και τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.Η κοινή γνώμη ήταν
στραμμένη αλλού.Ετσι κι αλλιώς πάντως,το σίγουρο είναι ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ήταν ένα από τα πολλά «αγκάθια» που καλείτο να πατήσει ο κ.Ζαγοράκης ξεπερνώντας τους σκοπέλους της προεδρικής θητείας του.Και απ΄ ό,τι φαίνεται πιθανότατα το δυσκολότερο.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η συνέντευξη Τύπου του προέδρου κ. Θοδωρή Ζαγοράκη προγραμματίστηκε τελικά για αύριο, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου. Πάντως, από τότε που επισκέφθηκε τον κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και συζήτησε μαζί του ο κ. Ζαγοράκης δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη. Τα επεισόδια και οι οδομαχίες πρόλαβαν τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ (ενδεχομένως και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών).

Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος Ζαγοράκης είναι διατεθειμένος, ου μην και αναγκασμένος, καθώς ο χρόνος τρέχει, να προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση όχι τόσο της ποδοσφαιρικής πιάτσας όσο των οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά για την υφέρπουσα απειλή της οικονομικής κατάρρευσης της ομάδας τους. Ο κίνδυνος της αποβολής
Τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται από τους διοικούντες μια ενδεχόμενη αποτυχία στην κάλυψη του ποσού των 23 εκατ. ευρώ που απαιτείται στην τρέχουσα και ήδη ανοιχτή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αν και για να ακριβολογούμε ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει ακριβώς ποιο είναι το ποσό που απαιτείται να καλυφθεί έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ να αποφύγει κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν ως την απαγόρευση συμμετοχής του στις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις της μεθεπόμενης περιόδου 2010-2011. Κατά τις αναλύσεις των ορκωτών λογιστών οι συσσωρευμένες ζημιές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όλων των προηγούμενων χρήσεων ανέρχονται στο ποσό των 22 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των διοικούντων, στην τελευταία χρήση της διοίκησης Ζαγοράκη η ΠΑΕ εμφάνισε κερδοφορία ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ. Σε αυτό ποντάρει η διοίκηση Ζαγοράκη προσδοκώντας ότι θα εξασφαλίσει την αδειοδότηση εμφανίζοντας μια Ανώνυμη Εταιρεία σε εξέλιξη.

Αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το ακριβές ποσοστό του συνολικού τιμήματος που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για να αποφευχθούν συνέπειες- πιθανότατα θα το μάθουμε αύριο- εν τούτοις αναζητείται ρευστότητα που θα καλύψει υποχρεώσεις από τις μεταγραφικές επενδύσεις του περασμένου καλοκαιριού και τις επόμενες του Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θεωρείται δεδομένη η μείωση του ποσοστού μετοχών που εξακολουθεί να κατέχει ο εκ των πρώην μεγαλομετόχων κ. Βασίλης Παγώνης (κάτω από 30%), που σημαίνει πρακτικά ότι τίθεται οριστικά εκτός «μάχης» ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που αποφάσιζε να ελέγξει την ΠΑΕ.

Λίγα τα ισχυράχαρτιά
Πέρα από τον γνωστό στη Βόρεια Ελλάδα επιχειρηματία κ. Γιώργο Σαχπατζίδη, ο οποίος δεσμεύθηκε προσωπικά στον κ. Ζαγοράκη ότι θα συνεισφέρει επταψήφιο νούμερο ευρώ στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, άλλο ισχυρό χαρτί ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ δεν διαθέτει. Μια υπόσχεση για συμμετοχή και βοήθεια που λέγεται ότι έχει από τον κ. Παύλο Κανελλόπουλο (μεγαλύτερος αδερφός του εκ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Τάκη Κανελλόπουλου ) και υποσχέσεις από τρεις – τέσσερις μικρότερης εμβέλειας επιχειρηματίες δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο να καλύψουν χρέη ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Η έκκληση προς τους οπαδούς του Δικεφάλου μοιάζει περισσότερο με ευσεβή πόθο, αφού παρά την άνευ προηγουμένου συσπείρωσή τους και κυρίως τη στήριξή τους με την αγορά περισσότερων από 19.000 εισιτηρίων διαρκείας δεν είναι δυνατόν να δώσουν τη λύση καταθέτοντας τον οβολόν τους και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Το σενάριο του δανεισμού
Η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ηλία Βιολίδη «εφόσον δεν καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου,η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι σε θέση να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα» δημιούργησε κάποιες προσδοκίες. Τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Βιολίδης; Δανεισμό; Ισως. Πάντως, σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους, τα έσοδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι πολλαπλάσια εφέτος με αυξητικές τάσεις για την επόμενη περίοδο.

Με θεαματικά αυξημένο το τηλεοπτικό συμβόλαιό του από το μερίδιο της κεντρικής διαχείρισης της Σούπερ Λίγκας, με προπωλημένα εισιτήρια διαρκείας λίγο περισσότερα από 19.000 και με τους χορηγούς, τα έσοδα της επόμενης περιόδου υπολογίζονται σε 18 εκατ. ευρώ, νούμερο που ουδέποτε στο παρελθόν είχε προσεγγίσει η ΠΑΕ, ακόμη και επί εποχής των παχιών αγελάδων του Αlpha Digital, του κ. Γιώργου Μπατατούδη και της χρηματιστηριακής ευδαιμονίας. Αλλά όλα αυτά ίσως έχουν ένα θεωρητικό υπόβαθρο και σε καμία περίπτωση δεν είναι η λύση που επιδιώκει να εξασφαλίσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η μείωση των χρεών
Αν για κάτι (πρέπει να) μετάνιωσε ο κ. Ζαγοράκης από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, είναι που δεν κινήθηκε συστηματικά στο να πιέσει κυβερνητικούς φορείς για να πετύχει ρύθμιση για τη μείωση των χρεών της ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Μια τακτική που έχει εφαρμοστεί επιτυχώς στο παρελθόν από ομολόγους του, οι οποίοι μάλιστα στερούνταν της δικής του πανθομολογούμενης δημοφιλίας και οπαδικής στήριξης. Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις: να πληρώσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ένα ποσοστό από τα 14,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο χρέος προς το Δημόσιο (κατά πληροφορίες 30%, το οποίο όμως ήταν συζητήσιμο), ή να υπαχθεί σε ένα καθεστώς μακρόχρονης αποπληρωμής του σε δόσεις που θα είναι σε θέση να καταβάλει η ΠΑΕ χωρίς να αιμορραγεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μερικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που επεχείρησε είχε υπαχθεί στη ρύθμιση του λεγόμενου «νόμου Γ. Ορφανού » (120 μηνιαίες δόσεις σε βάθος 10 ετών) μόνο για βεβαιωμένα χρέη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έχοντας την προσδοκία ότι τα υπόλοιπα που δεν αναγνώριζε ως οφειλές θα μπορούσαν είτε να μειωθούν είτε ακόμη και να εξαλειφθούν.

«Λύση ή παραδίνουμε τα κλειδιά»
Α π΄ ό,τι ακούγεται, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν δεσμεύθηκε απέναντι στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί ακριβώς για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ποδοσφαιρικός Δικέφαλος του Βορρά. Οπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, ο κ. Θ. Ζαγοράκης μετά την πρότασή του προς τον κ. Αλογοσκούφη προειδοποίησε ότι «στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τότε είμαστε αναγκασμένοι να παραδώσουμε τα κλειδιά του συλλόγου και να αποχωρήσουμε. Τα χρέη είναι τεράστια». Ποια λύση όμως; Κατά τον κ. Ζαγοράκη, η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον ΠΑΟΚ, καθώς θεωρεί ότι το προεκλογικό κλίμα ίσως ενθαρρύνει κυβερνητικές δεσμεύσεις και ίσως «φωτογραφικές» ευεργετικές διατάξεις για την απαλοιφή των χρεών.

Είναι όμως έτσι; Και κατά πόσον ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών είναι διατεθειμένος να προσφέρει μεμονωμένη λύση; Στην υπεραπλουστευμένη λογική, ακόμη κι αν ο κ. Αλογοσκούφης πειστεί για το δίκαιο του αιτήματος του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα μηχανευθεί λύση που θα αφορά και άλλες περιπτώσεις Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Αλλωστε ο (φαύλος) κύκλος της κυβερνητικής παρέμβασης που άνοιξε από το 1979 επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα με τη ρύθμιση των χρεών των νεοσύστατων τότε ΠΑΕ μοιάζει ατέρμονος.