Την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, μετά την ανα βολή που ζήτησαν και πήραν (για τις 9 Ιανουαρίου) ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης και άλλα πέντε στελέχη της ΕΠΟ που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενοι για απιστία και πλαστογραφία, ο Μr Ρresident φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του εξερχόμενος του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών: «Κουράστηκα,τα σιχάθηκα όλα,θα παραιτηθώ να ησυχάσω»… Εκτοτε πήρε κι έδωσε η σεναριολογία για το πώς και πότε, αλλά και για τους υποψηφίους για την προεδρία, ώσπου την περασμένη Πέμπτη ο κύβος ερρίφθη. Ο κ. Γκαγκάτσης, ο οποίος είχε επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ στις 4 Οκτωβρίου, υπέβαλε επισήμως και εγγράφως την παραίτησή του στο ΔΣ της ομοσπονδίας, το οποίο αποφάσισε έκτακτη γενική συνέλευση για εκλογή νέου προέδρου στις 24 Ιανουαρίου.

***
Στην (αποχαιρετιστήρια) επιστολή παραίτησής του ο κ. Γκαγκάτσης εμφανίστηκε τιμητής των πάντων: «Παραλάβαμε μια ομοσπονδία “περιορισμένης ευθύνης”,κρατικοδίαιτη στο έπακρον, έρμαιο στις διαθέσεις κάθε υπουργού και κάθε νόμου,χωρίς καμία σχέση με την αγορά και τις επιχειρήσεις,και αλλάξαμε τον ρουν της ιστορίας της» ανέφερε, αποκρύπτοντας ότι ο διάδοχός του θα κληρονομήσει συσσωρευμένο έλλειμμα περί τα 50 εκατ. ευρώ! «Στο πρόσωπό μου συμπυκνώνεται η αντίδραση όλων εκείνων που δεν συγχώρεσαν ποτέ τον μετασχηματισμό της ΕΠΟ» απεφάνθη, χωρίς να πει κουβέντα για τη μαζική αποδοκιμασία του ιδίου στο Καλλιμάρμαρο στην κορυφαία στιγμή της εθνικής ομάδας (πανηγυρική εκδήλωση για το Εuro 2004).

***
«Οι προσωπικοί διωγμοί από “υπηρέτες πολλών αφεντάδων” δημιούργησαν την τέλεια εικόνα του αποπροσανατολισμού την οποία χρησιμοποίησαν πολλοί για να καλύψουν τα δικά τους λάθη» απεφάνθη ακόμη ο κ. Γκαγκάτσης, ξεχνώντας ότι ο ίδιος φιλοξενήθηκε κατ΄ επανάληψη στη σουίτα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ότι ήταν persοna non grata στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και άλλων ομάδων.

***
Τι δεν (μας) είπε ο κ. Γκαγκάτσης; Πολλά και διάφορα, κυρίως όμως τίποτε επί της ουσίας για όλα αυτά που… σιχάθηκε και τον οδήγησαν στην έξοδο από την ΕΠΟ μόλις δύο μήνες μετά την (χωρίς αντίπαλο) επανεκλογή του. Συνοπτικά:

1. Το 2007 ο ισολογισμός της ΕΠΟ έκλεισε με έλλειμμα 42 εκατ. ευρώ, για το 2008 ακούγεται ότι η… μαύρη τρύπα θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ και ενώ η ακίνητη περιουσία της ομοσπονδίας είναι ήδη υποθηκευμένη σε τράπεζες. Από τη ΓΓΑ η ΕΠΟ δεν είχε να περιμένει ούτε ευρώ, καθώς δεν εφαρμόζει την αθλητική νομοθεσία και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της εθνικής ομάδας έχουν προπωληθεί ως το 2012. 2. Στις 9 Ιανουαρίου ο κ. Γκαγκάτσης και πέντε συνεργάτες τους θα καθήσουν στο εδώλιο του Εφετείου για την (παράτυπη) επιχορήγηση δύο ερασιτεχνικών σωματείων της Φλώρινας και για πλαστογραφία της υπογραφής του κ. Αθ.Κανελλόπουλου.

3. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για ολυμπιακά έργα που έγιναν στον Αγιο Κοσμά χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό και τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τη ΓΓΑ μέσω της ΕΠΟ. ***
Ανοιχτά μέτωπα έχει ο κ. Γκαγκάτσης και με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).

1. Από έρευνα της ΥΠΕΕ στο λογιστήριο της ΕΠΟ προέκυψε ότι κατά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της εθνικής ομάδας δεν καταβαλλόταν ΦΠΑ. Το σχετικό πόρισμα διαβιβάστηκε στην Εφορία Νέας Σμύρνης για τα περαιτέρω.

2. Ετερο πόρισμα της ΥΠΕΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το 2005 κυπριακή εταιρεία πώλησε στην ΕΡΤ τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος αντί 1,4 εκατ. ευρώ, τα οποία απέκτησε μεταγενέστερα(!) από την ΕΠΟ καταβάλλοντας 860.000 ευρώ, έχει ήδη κοινοποιηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Ευ. Ιωαννίδη.

3. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου, η ΥΠΕΕ το τελευταίο διάστημα μελετούσε το «πόθεν έσχες» του κ. Γκαγκάτση και συγγενικών του προσώπων. ***
Και μετά τον Γκαγκάτση, ποιος; Θεωρείται βέβαιον ότι το χρίσμα θα διεκδικήσει ο 43χρονος δικηγόρος κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος είναι γ΄ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΕΠΟ, επικεφαλής της Νομικής Επιτροπής της, πρόεδρος στο δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδότησης των ομάδων και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας! Εκείνοι που προωθούν την υποψηφιότητά του ισχυρίζονται ότι μπορεί να συσπειρώσει τους τρεις μεγάλους. Ο Ολυμπιακός εκτιμά το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσεων ουδέποτε διαφοροποιήθηκε από τη «γραμμή Γκαγκάτση». Ο ίδιος μπορεί να επικαλεσθεί τις πράσινες καταβολές του, αφού έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επί προεδρίας του κ. Αγγελου Φιλιππίδη, αλλά και τις φιλικές σχέσεις του με τον εκ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Τάκη Κανελλόπουλο από την εποχή που ήταν συμμαθητές στη Σχολή Μωραΐτη.

***
Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΕΠΟ (αλλά και για την εκπροσώπηση στην ΕΟΕ) ανακοίνωσε ήδη ο κ. Βίκτωρ Μητρόπουλος. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ και με θητεία πολλών ετών στα διοικητικά δρώμενα της ΕΠΟ καμαρώνει ότι ήταν αυτός που οδήγησε τον κ. Γκαγκάτση στο εδώλιο του κατηγορουμένου για απιστία και πλαστογραφία. Κατά το παρελθόν ουδέποτε «εκτέθηκε» σε εκλογές χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει. Ηδη άρχισε την προεκλογική εκστρατεία του χαρακτηρίζοντας τον κ. Πιλάβιο «χειροκροτητή του κ. Γκαγκάτση».

***
Τη φιλοδοξία του να διαδεχθεί τον κ. Γκαγκάτση ουδέποτε έκρυψε ο εκτελών τώρα χρέη προέδρου της ΕΠΟ κ. Βασίλης Χατζηαποστόλου, ο οποίος προχθές δήλωνε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Πάντως το καλοκαίρι είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου από τη ΝΔ η οποία πολιτικά ελέγχει 38 από τους 54 προέδρους των ενώσεων. Περισσότερο ακούγεται ότι παίζει ως αναπληρωματικός του κ. Πιλάβιου σε περίπτωση που η «παράταξη Γκαγκάτση» κρίνει πως ο τελευταίος δεν τραβάει ή προκύψουν… ερυθρόλευκες αναστολές.