ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός που έγινε στο ΟΑΚΑ (με νικητές 86-69 τους Πράσινους) ελέχθη κατά κόρον ότι στο παρκέ είναι απλωμένα περί τα 70 εκατ. ευρώ!Στο επαγγελματικό μπάσκετ που παίζεται στην Ελλάδα και κυριαρχεί ο διπολισμός (Παναθηναϊκός,Ολυμπιακός και οι άλλοι κινούνται
πίσω μακράν σε δεύτερη και τρίτη ταχύτητα) όπως στην πολιτική ζωή της χώρας, το σαιξπηρικό δίλημμα « να ζει κανείς ή να μη ζει » θα μπορούσε να μετατραπεί στο απλοϊκό…αξίζει ή δεν αξίζει να δαπανούν οι «αιώνιοι» περί τα 70 εκατ.ετησίως για να διεκδικήσουν τους εγχώριους τίτλους;Γιατί εδώ που τα λέμε,είναι περισσότερο πιθανό να προκύψει το ζευγάρι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού
στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος και του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών παρά στον αγώνα για το τρόπαιο της Ευρωλίγκας,όπου οι δύο ομάδες…δεν παίζουν μόνες τους,αλλά έχουν απέναντί τους πεινασμένους κολοσσούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας,Μπαρτσελόνα,Ρεάλ Μαδρίτης,Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μοντεπάσκι Σιένα, κ.ά.).Ας το κάνουμε πιο λιανά προσωποποιώντας το ζήτημα με ένατο
πιο κραυγαλέο- παράδειγμα:αξίζει τον κόπο οι Ερυθρόλευκοι να ξοδεύουν 5,1 εκατ.ευρώ ετησίως για τον Αμερικανό Τζος Τσίλντρες
και άλλα 3,4 εκατ.ευρώ οι Πράσινοι για τον Λιθουανό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αφού «η δουλειά» μπορεί να γίνει- έχει γίνει δηλαδή,τουλάχιστον για τον Παναθηναϊκό- εξίσου καλά και με λιγότερα χρήματα;Οι απόψεις ποικίλλουν…
Oπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και για τους ακριβοπληρωμένους μπασκετμπολίστες υπάρχει ο λόγος και ο αντίλογος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν δεν είχε αποκτηθεί ο Τζος Τσίλντρες, η ΚΑΕ Ολυμπιακός δεν θα είχε πουλήσει 9.000 εισιτήρια διαρκείας, κατά συνέπεια δεν θα έβαζε στο ταμείο της περίπου 2,7 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο 2008-09. Ούτε θα είχαν ταξιδέψει ως την Αθήνα οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία του τηλεοπτικού δικτύου «ΕSΡΝ» και της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας «Νew Υork Τimes» προκειμένου να καταγράψουν τον τρόπο διαβίωσης του συμπατριώτη τους και να δημοσιεύσουν τις δηλώσεις του, καθώς και τις απόψεις του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο οποίος «απείλησε» ότι το επόμενο καλοκαίρι θα ανοίξει γραφείο στη Νέα Υόρκη προκειμένου οι ελεύθεροι παίκτες των ομάδων του ΝΒΑ να καταθέτουν τις αιτήσεις τους!
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τους κανόνες των δημοσίων σχέσεων και του μάρκετινγκ μπορούν να αντιληφθούν ότι φέρνοντας τον Τσίλντρες η διοίκηση του Ολυμπιακού (ακόμη και αν αυτό συνέβη άθελά της) εξασφάλισε κάτι για το οποίο αρκετοί επιχειρηματίες θα πλήρωναν ένα κάρο λεφτά για να το αποκτήσουν: ένα μονόστηλο στους «Νew Υork Τimes». Το άρθρο για τον Ολυμπιακό ήταν… τεράστιο, πάνω από 4.000 λέξεις!
▅ Ο «Σάρας» και ο Παπαλουκάς
Πολλοί πιστεύουν ότι τέτοιου είδους μεταγραφές οφείλονται στην υπέρμετρη αγάπη των αδελφών κκ. Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου (Παναθηναϊκός) και κκ. Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου (Ολυμπιακός) για τις ομάδες τους και το μπάσκετ, βάζοντας όμως δίπλα στη σκέψη τους μια υποσημείωση. Οτι προσφέροντας αυτόν τον πακτωλό χρημάτων ούτε η μια ούτε η άλλη οικογένεια πείστηκε ότι θα κατακτούσε όλους τους τίτλους και κυρίως τον ευρωπαϊκό, ο οποίος είναι και ο δυσκολότερος. Στην πρώτη χρονιά του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον Παναθηναϊκό, οι Πράσινοι αποκλείστηκαν στους «16» της Ευρωλίγκας, αλλά κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας των Ερυθρολεύκων σε αντίστοιχους τελικούς. Σε τι ποσοστό δικαιολόγησε το συμβόλαιό του ο «Σάρας» το γνωρίζουν καλύτερα ο σέρβος κόουτς κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα αφεντικά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ωστόσο το αποτέλεσμα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το ίδιο και χωρίς τον Λιθουανό.
Για να μην τον αδικήσουμε, βέβαια, θα πρέπει να συσχετίσουμε την περίπτωση του 32χρονου Γιασικεβίτσιους με αυτή του 31χρονου Θοδωρή Παπαλουκά , ο οποίος για τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να στοιχίσει στον Ολυμπιακό 9 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, ο «Σάρας» είναι ο επόμενος ευρωπαίος σταρ μετά τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την Ευρωλίγκα κατακτώντας τρεις διαδοχικούς τίτλους με την Μπαρτσελόνα και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο Παπαλουκάς συμμετείχε στα έξι τελευταία Φάιναλ Φορ κατακτώντας δύο τρόπαια με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Θέλουμε να πούμε με αυτό ότι τα λεφτά δεν τους χαρίστηκαν, αλλά τα κέρδισαν με την εμβέλεια του ονόματός τους και την πλούσια τροπαιοθήκη τους. Συν τοις άλλοις, ο «Σάρας» ανέβασε το κασέ του αποτελώντας «μήλον της Εριδος» για τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας. ▅ Συγκριτικά παραδείγματα
Ο Τσίλντρες όμως είναι διαφορετική περίπτωση. Μπορεί η ηλικία του (25 ετών) να χρυσοπληρώθηκε και αυτή από τον Ολυμπιακό ώστε ο Αμερικανός να αφήσει το ΝΒΑ, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι ο Γιασικεβίτσιους και ο Παπαλουκάς είναι μοναδικοί, ενώ παίκτες σαν τον Τσίλντρες υπάρχουν άφθονοι όχι μόνο στις ΗΠΑ (όπου ήταν ο έκτος παίκτης των Ατλάντα Χοκς), αλλά ακόμη και στην Ευρώπη. Θέλετε παραδείγματα; Ο Αμερικανός Μάρκους Χέισλιπ της Ουνικάχα Μάλαγα είναι εξαιρετικός αθλητής και οι αριθμοί του (μ.ό. 8,6 π., 4,6 ρ.) δεν απέχουν πολύ από αυτούς του «Τσίλι» (μ.ό.
9,9 π., 5 ρ.). Στο μόνο στοιχείο όπου υπάρχει διαφοροποίηση είναι στην αμοιβή του Χέισλιπ, η οποία μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ!
Την ίδια στιγμή ο Λιθουανός Ραμούνας Σισκάουσκας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας παίρνει 3 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον Τσίλντρες, αλλά κάνει τις τριπλάσιες δουλειές στον αγωνιστικό χώρο (μ.ό. 11,3 π., 3,7 ρ., 2,2 ασ.). Ακόμη, ο εκ της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ορμώμενος… πάμφθηνος (περίπου μισό εκατ. ευρώ) Ρομέιν Σάτο της Μοντεπάσκι Σιέναο οποίος απασχόλησε και τον Παναθηναϊκό, αλλά έμεινε στην Ιταλία- εμφανίζει σημαντικούς αριθμούς στους αγώνες της Ευρωλίγκας καταγράφοντας κατά μέσον όρο 11,9 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα και οδηγώντας τη Σιένα στο περυσινό Φάιναλ Φορ.
▅ Συμβόλαιο και με την οπαδική πίεση
Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες δεν αισθάνονται την πίεση που βιώνουν καθημερινά ο Τσίλντρες ή ο Γιασικεβίτσιους. Και αν ο Λιθουανός αγωνίζεται χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης έχοντας συνηθίσει το άγχος και τις αυξημένες προσδοκίες της (εκάστοτε) ομάδας του και των οπαδών της, ο Αμερικανός υπογράφοντας το τριετές συμβόλαιο που του έστρωσε στα πόδια του ο Ολυμπιακός μπήκε σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, καθώς δεν θα υπάρχει βραδιά που να μην είναι αναγκασμένος να ξεπεράσει σε επιδόσεις τον… Μάικλ Τζόρνταν, μολονότι ο προπονητής του κ. Παναγιώτης Γιαννάκης δεν έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις.
« Είναι λίγο άδικο να κρίνεται ο Τσίλντρες τόσο νωρίς » τονίζουν οι υποστηρικτές του Αμερικανού, ο οποίος έχει δείξει σπουδαία νοοτροπία, τεράστια διάθεση για βελτίωση και εξαιρετικό ομαδικό πνεύμα θυσιάζοντας τον εαυτό του στον βωμό του συνόλου. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. « Τι να το κάνουμε που είναι εξαιρετικό παιδί; Εμείς τον πήραμε για να νικήσει τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ », έλεγαν αρκετοί οπαδοί του Ολυμπιακού, απογοητευμένοι από τη συντριβή (17 π. διαφορά!) της ομάδας τους στο ντέρμπι «αιωνίων» για την 7η αγωνιστική της Α1.
Θα δείξει ο απολογισμός σε τίτλους
Τ ο αν αξίζουν αυτά τα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως με τα οποία αμείβονται (και οι δύο μαζί) ο Τζος Τσίλντρες και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπορεί να κριθεί μόνο το καλοκαίρι, όταν οι «αιώνιοι» θα κάνουν τον απολογισμό τους. Και σε αυτόν όμως υπάρχουν διαφορές. Για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αναμένεται να… μπει μέσα κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ αν υπολογιστεί ότι τα έσοδα της ΚΑΕ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 9 εκατ. ευρώ (αριθμός ρεκόρ στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ), η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος μπορεί να αρκεί και με το παραπάνω. Ο τελευταίος τίτλος πρωταθλητή καταγράφεται την περίοδο 1996-97, ενώ τα τελευταία ένδεκα χρόνια οι Ερυθρόλευκοι έχουν πάρει μόνο ένα Κύπελλο Ελλάδος, με ηγέτη τον Θοδωρή Παπαλουκά το 2002.
Αντιθέτως, μετά την περυσινή αποτυχία του στην Ευρωλίγκα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα είναι αποτυχία για τον Παναθηναϊκό η κατάκτηση μόνο του ελληνικού πρωταθλήματος ή έστω και του νταμπλ. Οι Πράσινοι έχουν κάνει τόσες επενδύσεις για να ανακτήσουν τα σκήπτρα στην Ευρώπη προτάσσοντας τη μεγαλύτερη εφετινή μεταγραφή, την απόκτηση του Μαυροβούνιου Νίκολα Πέκοβιτς από την Παρτιζάν Βελιγραδίου, η οποία κόστισε 750.000 ευρώ για την αποδέσμευσή του και 1,2 εκατ. ευρώ για τον ετήσιο μισθό του, την ώρα που ο Ολυμπιακός έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ στη Ζελέζνικ (και άλλα τόσα για μισθούς) για τους φερέλπιδες Σέρβους Ζόραν Ερτσεγκ και Μίλος Τεόντοσιτς.
« Παλαιότερα οι Γιαννακόπουλοι και τώρα οι Αγγελόπουλοι είναι η χαρά των μάνατζερ!Αυτές οι αλόγιστες σπατάλες δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια και μετά το 2010 αναμένονται θεαματικές πτώσεις στους προϋπολογισμούς των ομάδων.Σε αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο και η διεθνής οικονομική κρίση,η οποία ήδη έχει πλήξει τους ρωσικούς συλλόγους όπου επικρατεί αναβρασμός » προβλέπουν άνθρωποι που συναλλάσσονται κάθε χρόνο με τους ισχυρούς επιχειρηματίες. Το αν θα επαληθευτούν ή όχι μένει να φανεί στην πράξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «match programme» που μοίρασαν στους δημοσιογράφους οι Γάλλοι πριν από τον αγώνα Λε Μαν- Ολυμπιακός (93-98 στην παράταση) για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, ο τίτλος του κειμένου ήταν χαρακτηριστικός: « Ενας Τσίλντρες είναι τρεις φορές η Λε Μαν ». Και ήταν προφανές ότι υπονοούσαν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων.