Γονίδιο κακής διατροφής
Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο φαίνεται ότι προκαλεί την τάση του ανθρώπου για κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Οσοι είναι φορείς της παραλλαγής του γονιδίου FΤΟ που σχετίζεται με την παχυσαρκία καταναλώνουν 100 θερμίδες περισσότερες ανά γεύμα. Εκτιμάται ότι την παραλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου διαθέτει το 63% των ανθρώπων.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Dundee κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες 100 παιδιών ηλικίας 4 έως 10 ετών. Χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ διατροφής οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου διάλεξαν τρόφιμα που περιείχαν περισσότερα λίπη και ζάχαρη.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι τα παιδιά που έφεραν τη συγκεκριμένη παραλλαγή επέλεγαν ενστικτωδώς τροφές που έχουν πολλές θερμίδες. Ιλιγγιώδης κούρσα προς την εξαφάνιση

Μπορεί ο γατόπαρδος να είναι πολύ γρήγορος, όχι όμως τόσο γρήγορος ώστε να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο γατόπαρδος, γνωστός και ως τσίτα ή τσιτάχ, είναι ένα από τα 21 ζώα που προστέθηκαν στη λίστα του ΟΗΕ με τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ο γατόπαρδος (Αcinonyx jubatus) ζούσε κάποτε σχεδόν σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ασίας. Σήμερα υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των γατοπάρδων έχει μειωθεί σε 12.500 στην Αφρική, ενώ στο Ιράν έχουν απομείνει μόλις 50-60 του ασιατικού υποείδους. Ο γατόπαρδος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που αγγίζει τα 120 χλμ. την ώρα.

Υλη της ζωής στον γαλαξία

Επιστήμονες της ΝΑSΑ χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble για να εντοπίσουν την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα σε έναν κοντινό εξωηλιακό πλανήτη. Το διοξείδιο του άνθρακα (απαραίτητο στοιχείο για την παρουσία της ζωής) εντοπίστηκε στον πλανήτη ΗD 189733b που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός. Ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι ένας καυτός γίγαντας αερίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε αυτόν αγγίζει τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και πολύ δύσκολα μπορεί να αναπτυχθεί εκεί οποιαδήποτε μορφή ζωής. Παρ΄ όλα αυτά ο εντοπισμός διοξειδίου του άνθρακα στον αφιλόξενο πλανήτη σημαίνει ότι το CΟ 2 υπάρχει σε αφθονία σε όλον τον γαλαξία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στο Διάστημα.

Ενα δευτερόλεπτο ακόμη για το 2008

Ενα δευτερόλεπτο περισσότερο θα διαρκέσει το 2008. Αιτία; Η περιστροφή της Γης που σταδιακά επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα η συντονισμένη παγκόσμια ώρα που καθορίζεται με ατομικά ρολόγια να αποκλίνει ελαφρώς από την αστρονομική ώρα που υπολογίζεται με βάση την περιστροφή του πλανήτη. Ετσι ο διεθνής φορέας που ρυθμίζει τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα ανακοίνωσε την προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου στις 31 Δεκεμβρίου και ώρα Γκρίνουιτς 23.59.59.

Λόγω της διαφοράς της ώρας στην Ελλάδα το δευτερόλεπτο θα προστεθεί όταν πλέον θα βρισκόμαστε στο 2009.

Μεσήλιξ το mouse

Ηταν αρχές Δεκεμβρίου του 1968 όταν ομάδα 17 ερευνητών που εργάζονταν στα εργαστήρια του Stanford Research Ιnstitute κάλεσαν εκατοντάδες ανθρώπους της βιομηχανίας των υπολογιστών και δημοσιογράφους και τους έδειξαν ένα μικρό τετράγωνο κουτί μέσα στο οποίο υπήρχε ένας περίπλοκος μηχανισμός. Το πρώτο «ποντίκι» ήταν γεγονός. Από τότε ως σήμερα άλλαξαν πολλά, το τετράγωνο ξύλινο κουτάκι εξελίχθηκε εργονομικά, αισθητικά και φυσικά τεχνολογικά, και το ποντίκι έγινε τελικά προέκταση του χεριού του σύγχρονου ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στην αγορά ποντίκια που ενσωματώνουν ασύρματες τεχνολογίες για να κάνουν τη χρήση του υπολογιστή ακόμη πιο εύκολη και ξεκούραστη. Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα ποντίκι το οποίο φορά ο χρήστης στο δάκτυλό του. Το πρωτοποριακό ποντίκι προσαρμόζεται στον δείκτη του χρήστη και με τη βοήθεια του λέιζερ που εκπέμπει από το μπροστινό μέρος του ο κέρσορας κινείται κανονικά στην οθόνη. Στη μικρή φωτογραφία εικονίζεται το πρώτο ποντίκι που παρουσιάστηκε πριν από 40 χρόνια. Η ομάδα των ερευνητών εργάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια για να το κατασκευάσει.

Αυτοκόλλητο εναντίον «κινητής» ακτινοβολίας

Η βελγική εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Οmega ανακοίνωσε ότι ρίχνει στην αγορά μια μικρή συσκευή που κολλάει επάνω στο κινητό τηλέφωνο και μπορεί να εξουδετερώσει την ακτινοβολία. Η συσκευή ονομάζεται «Ε-Waves Ρhone Chip» και είναι ενσωματωμένη σε ένα χοντρό πράσινο αυτοκόλλητο. Η εταιρεία παρουσίασε τη συσκευή, χωρίς όμως να αποκαλύψει στοιχεία για τον μηχανισμό της, ούτε και για το πώς είναι δυνατόν να εξουδετερώνεται η ακτινοβολία του κινητού χωρίς να περιορίζεται η ισχύς (άρα και η ποιότητα) της σύνδεσης με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το μόνο που ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας είναι ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες που έδειξαν ότι η χρήση της συσκευής περιορίζει τη θέρμανση των ιστών από την ακτινοβολία και εμποδίζει την εμφάνιση παρενεργειών όπως είναι οι πονοκέφαλοι και η απώλεια συγκέντρωσης που συνδέονται με την παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου.