Κοκτέιλ τρόμου για την οικονομία συνθέτουν οι άγριες συγκρούσεις που έζησε η Αθήνα την τελευταία εβδομάδα. Οι ορατές ζημιές από τις σπασμένες βιτρίνες, τα καμένα καταστήματα και το πλιάστικο των εμπορευμάτων hi-tech στο οποίο επιδόθηκαν ομάδες μεταναστών, υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Οι εικόνες φρίκης που ζήσαμε μεταδόθηκαν σε όλον τον κόσμο και λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» στα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις καταστροφές η κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αποτυπώθηκε στην αγορά των ομολόγων όπου η διαφορά της απόδοσης (spread) των δεκαετών τίτλων με τα γερμανικά ομόλογα άγγιξε τις 200 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι η χώρα μας δανείζεται ακριβότερα από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, πληρώνοντας επιτόκιο υψηλότερο κατά 2%. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ανάπτυξη,σελ. 1, 3) Σοβαρός παράγοντας που οδήγησε σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη είναι ότι οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς- δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι- η κυβέρνηση στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 εδρών ενώ υποχωρεί συνεχώς στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά για καθαρά οικονομικούς λόγους εκτιμούν όλοι ότι το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που κλείνει τη χρονιά με ταμειακό έλλειμμα περίπου 12 δισ. ευρώ επιδεινώνεται από τις ταραχές, αφού η κατανάλωση υποχωρεί και εκτός από τις επιχειρήσεις χάνει έσοδα και το Δημόσιο.
Ανάγλυφα η εικόνα των επιπτώσεων στην οικονομία αποτυπώνεται στην περίπτωση των επιχειρήσεων Sprider Stores και Πλαίσιο, των οποίων τα κεντρικά καταστήματα στο κέντρο των Αθηνών (Ερμού και Στουρνάρη αντίστοιχα) καταστράφηκαν ολοσχερώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό κατάστημα του ομίλου Sprider Stores επί της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο 135 ετών, που ανακαινίστηκε πλήρως στην αρχική του μορφή τον περασμένο Απρίλιο, κόστους ύψους 4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στην αγορά της Αθήνας υπολογίζεται ότι ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, εκτιμήσεις ασφαλώς παρακινδυνευμένες. Το βέβαιον όμως είναι ότι η αγορά υπέστη ανεπανόρθωτη- τουλάχιστον για την περίοδο των γιορτών- ζημιά, όπως και ο τουρισμός της πρωτεύουσας. Στο βάθος αυτού του δρόμου όπου εισήλθε η χώρα περιμένει η ανεργία…