Μετά τις πρώτες καταστροφές, καμένοι έμποροι, «αγανακτισμένοι πολίτες» αλλά και ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες βγήκαν μπροστά σε αρκετές πόλεις της επαρχίας επιχειρώντας, αλλού δικαιολογημένα και αλλού αδικαιολόγητα, να υποκαταστήσουν την Αστυνομία που απουσίαζε ή απλώς παρακολουθούσε. Από κοντά και τα πούλμαν με τους κουκουλοφόρους που όλοι περίμεναν να αποβιβαστούν στην επόμενη πόλη, αλλά ενώ οι «αγανακτισμένοι πολίτες» προετοιμάζονταν να τους σταματήσουν αυτοί τελικά δεν έφθασαν ποτέ. Γιατί και τέτοιες σκηνές σημειώθηκαν την επεισοδιακή εβδομάδα που μας πέρασε σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας.
Στην Πάτρα ο Εμπορικός Σύλλογος, φοβούμενος τα χειρότερα, ζήτησε από τους εμπόρους να προστατεύσουν τα καταστήματα και τις περιουσίες τους. «Πήγα πέντε φορές στη Διεύθυνση Ασφαλείας και πέντε φορές διαπίστωσα έλλειμμα συντονισμού και σχεδίου» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ.Ρώρος και προσθέτει: «Προτείναμε στα μέλη μας,με κίνδυνο της ζωής τους,να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδαπροκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές στις περιουσίες τους». Ο κ. Ρώρος υποστηρίζει ότι «οι πολίτες δεν είχαν σε καμία περίπτωση στόχο τους διαδηλωτές» αλλά μόνο αυτούς που επιχείρησαν να κάνουν πλιάτσικο στα μαγαζιά τους.
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Πάτρας κ. Α. Φούρας, ο νομάρχης Αχαΐας κ. Δ.Κατσικόπουλος και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού κ. Γρ.Αλεξόπουλος κατήγγειλαν ανοιχτά ότι στην κινητοποίηση των πολιτών υπήρχαν μέλη τόσο της «Χρυσής Αυγής» όσο και της ομάδας Καλαμπόκα. Ωστόσο η «Χρυσή Αυγή» αρνήθηκε την εμπλοκή και παρουσία της στην αχαϊκή πρωτεύουσα, αν και επικρότησε το γεγονός ότι «η Πάτρα δείχνει τον δρόμο». Αντίστοιχα, στη Λάρισα ο Εμπορικός Σύλλογος, με την υποστήριξη του δήμου, κάλεσε τα μέλη του να προστατεύσουν «την εργασία τους και την εργασία των εργαζομένων τους», όπως σημειώνει ο πρόεδρος κ. Ν.Τζίκας. «Υπήρχαν κλέφτες,αθίγγανοι και αλλοδαποί και δεν αναφερόμασταν στους διαδηλωτέςαλλά σε μια συμμορίαπου εκμεταλλεύεται μικρά παιδιά» σημειώνει και προσθέτει: «Βγήκαμε για να αποτρέψουμε τα κλεφτρόνια και όχι τη διαδήλωση». Ωστόσο, την επομένη της εμφάνισης της αλυσίδας των πολιτών και των καταστηματαρχών, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «λοστούς και καδρόνια» και η τοπική οργάνωση του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε τον δήμαρχο κ. Κ.Τζανακούλη «δήμαρχο του κοινωνικού αυτοματισμού και της αυτοδικίας».
Ο κ. Τζανακούλης μιλώντας στο «Βήμα» χαρακτηρίζει αυτές τις αναφορές υπερβολικές και τονίζει ότι μόλις «τέσσερα-πέντε άτομα από τις εκατοντάδες που κατέβηκαν να προστατέψουν την περιουσία τους κρατούσαν παλούκια και μάλιστα τα είχαν κόψει από τα δέντρα της πόλης».«Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη απήχηση και αυτό διότι η Αστυνομία δεν έφτανε» καταλήγει. Και αν η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ενδεχομένως αγγίζει απειλητικά τα όρια της αυτοδικίας, στην ιστορία των κινητοποιήσεων κατεγράφη μια πρωτοφανής διακίνηση φημών που εξελίχθηκε σε ένα πανελλαδικό «ράδιο αρβύλα». Σε πολλές πόλεις, όπως η Καλαμάτα, η Χαλκίδα, οι Σέρρες και η Λαμία, εκατοντάδες πολίτες περίμεναν μάταια… τα πούλμαν των «μπαχαλάκηδων».
Στην Καλαμάτα από το βράδυ της Τρίτης άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την επερχόμενη κάθοδο εξαγριωμένων κουκουλοφόρων καθώς η μεσσηνιακή πόλη ήταν έξω από τη λίστα των πόλεων όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Ενα 24ωρο αργότερα όλοι κατάλαβαν ότι οι «μπαχαλάκηδες» δεν θα έφθαναν ποτέ.
Στη Χαλκίδα το βράδυ της Τρίτης η πόλη θύμιζε ημέρες Κατοχής. Πολλοί καταστηματάρχες δεν άνοιξαν τα μαγαζιά τους, κάλυψαν τις βιτρίνες τους και έκρυψαν τα αυτοκίνητά τους μακριά από τους κεντρικούς δρόμους, ενώ πολλοί δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο. Αντίστοιχες εικόνες εκτυλίχθηκαν, σε μικρότερο βαθμό, και στη Λαμία.
Οι κινδυνολογίες
Ερώτηση στη Βουλή για το «ράδιο αρβύλα»
Το θέμα για το «ράδιο αρβύλα» έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΠαΣοΚ με δύο διαδοχικές ερωτήσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο. Η πρώτη κατετέθη από τον βουλευτή Σερρών κ. Μ. Μπόλαρη, ο οποίος επεσήμανε ότι «στις Σέρρες συγκλήθηκε σύσκεψη επιχειρηματιών και πολλών άλλων επαγγελματιών» και ότι «στη βάση δήθεν πληροφοριών πως επίκειται μεταφορά κουκουλοφόρων στην πόλη μας με λεωφορεία προτάθηκαν μέτρα που παραπέμπουν άμεσα σε αυτοδικία και οργάνωση “αγανακτισμένων πολιτών”». Μάλιστα τόνισε ότι «στις σχετικές προτάσεις πλειοδότησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως πρώην υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε ακόμη σε «κινδυνολογούντες που διαβεβαίωναν ότι τα λεωφορεία με τους ταραξίες είχαν φτάσει δέκα χιλιόμετρα από την πόλη» και προσέθεσε: «Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης συνετάγη κατάλογος με πάνω από 50 αριθμούς κινητών τηλεφώνων πολιτών,ο οποίος παραδόθηκε στην τοπική αστυνομική διεύθυνσημε σκοπό την…εκούσια επιστράτευση των κατόχων τους στην περίπτωση που οι κουκουλοφόροι θα επέδραμαν».