«Καμένη… αγορά» άφησαν πίσω τους οι βίαιες συγκρούσεις στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, των Τρικάλων και άλλων επαρχιακών πόλεων με τεράστιες ζημιές για 565 καταστηματάρχες. Το ύψος των καταστροφών ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ανυπολόγιστο είναι το κόστος από το «ντόμινο των ζημιών» στο εμπόριο, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στο ίδιο το Δημόσιο, που καλείται να αναλάβει το οικονομικό βάρος.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι ζημιές δεν αφορούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα, μικρά και μεγάλα, αφορούν και το Δημόσιο, το οποίο θα έχει απώλειες ΦΠΑ λόγω έλλειψης τζίρου, αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, των οποίων το κόστος θα είναι διπλό. Θα κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 50 εκατ. ευρώ και παράλληλα εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι αντασφαλιστικές εταιρείες θα αυξήσουν τα αντασφάλιστρα του 2009.

Η απογραφή της καταστροφής που έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) δείχνει ότι οι ζημιές στον χώρο ευθύνης του Επιμελητηρίου, δηλαδή στην Αττική, ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 50 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι οι ζημιές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν 37 επιχειρήσεις, με τη μεγαλύτερη κατά δήλωση ζημιά να ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ και τη μικρότερη στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με την καταγραφή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα καταστραφέντα καταστήματα ανέρχονται σε 565, από τα οποία τα 88 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εκτός του κλάδου των σουπερμάρκετ, επιμένει ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Η αγορά είναι γνωστό ότι περνά τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων, οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι λόγω της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης, η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδωσαν τη χαριστική βολή. Κατά την εκτίμηση λοιπόν του ΣΕΛΠΕ η απώλεια τζίρου αυτού του μήνα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώεκτός φυσικά από το κόστος των καταστροφών- και ως εκ τούτου η απώλεια του Δημοσίου από τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι έμποροι λόγω της αυξημένης κίνησης που ανέμεναν, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο αποθεματοποίησαν εμπορεύματα αξίας τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η οικονομική ζημιά του εμπορίου, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται συνολικά σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Παράπλευρη απώλεια» όμως είναι οι αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ασφαλιστεί όχι μόνο για τον κίνδυνο των ζημιών αλλά και για διαφυγόντα κέρδη. Αν και η καταγραφή μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων ίσως υπερβεί και τα 50 εκατ. ευρώ.