Η Απομόνωση
Jean-Yves Masson

H
Σπιναλόγκα έχει γίνει πολύ δημοφιλής, πεζογραφικά τουλάχιστον. Ετσι μετά το μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ Το νησί που επί δύο χρόνια σάρωνε στα μπεστ σέλερ, τώρα κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο με θέμα τους λεπρούς και τη ζωή στο νησάκι απέναντι από την Ελούντα. Τι είναι αυτό που μαγνητίζει τους συγγραφείς της αλλοδαπής στο να διαλέξουν τη Σπιναλόγκα ως αφηγηματικό τοπίο είναι ανεξήγητο, όπως και το ενδιαφέρον του κοινού. Στην παρούσα εκδοχή η γραφή είναι πιο ποιητική, ο συγγραφέας άλλωστε έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές προτού δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην πεζογραφία με το παρόν παρθενικό μυθιστόρημα. Σύμφωνα με τη σύνοψη, η ιστορίαείναι απλή: ένας νεαρός γάλλος δημοσιογράφος με ελληνική ρίζα έρχεται στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά. Γνωρίζει μια νέα γυναίκα με την οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ταυτόσημες πολιτικές ανησυχίες. Εκείνη είναι κόρη εκδιωχθέντος καθηγητή πανεπιστημίου. Την ερωτεύεται και μέσω αυτής συναντά σημαντικά πρόσωπα της πνευματικής ζωής της Αθήνας, όπως τον Αγγελο Σικελιανό. Την ακολουθεί στην εξορία, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, και αργότερα, όταν θεωρηθεί λεπρή (ενώ ουσιαστικά πάσχει από φυματίωση), κάνει τα πάντα για να βρεθεί μαζί της στη Σπιναλόγκα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι υγιής. Ζουν εκεί μαζί για έναν χρόνο και ο αφηγητής περιγράφει ρεαλιστικά τη ζωή στο νησί.
Μια χαρακτηριστική παράγραφος δίνει μια εξήγηση για την επιλογή του τίτλου: «Σήμερα σκέφτομαι πια ότι τα όνειρά μου υπήρξαν οι πραγματικοί μου σύντροφοι σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο νησί. Γίνονταν μάλιστα ολοένα και πιο πολύτιμα όσο η Μαρίνα γινόταν μια σιωπηλή σύντροφος, μολονότι η συναισθηματική επικοινωνία μας ήταν πάντα πολύ ζωντανή, αφού εκείνη κι εγώ είμασταν αιχμάλωτοι μέσα σε μια μοναξιά που τίποτα δεν μπορούσε να την εμποδίσει να μεγαλώνει. Οσο περισσότερο κουραζόμουν από τις επίπονες δουλειές που ήμουν υποχρεωμένος να κάνω, τόσο περισσότερο είχα έναν ύπνο όλο εικόνες, σε αντίθεση με τον προηγούμενο καιρό που, όταν ήμουν πολύ κουρασμένος, κοιμόμουν πάντα έναν ύπνο τόσο βαθύ, που δεν θυμόμουν μετά τίποτα από τα όνειρά μου».

Η Αντιζωή
Philip Roth

Το μυθιστόρημα του Αμερικανοεβραίου επικεντρώνεται σε ανθρώπους που κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα για φυγή. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να ρισκάρουν τη ζωή τους για να αλλάξουν τη μοίρα τους. Οι ήρωες του βιβλίου αντιμετωπίζουν διαρκώς τον πειρασμό μιας εναλλακτικής ύπαρξης που θα μπορούσε να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Οπως μαθαίνουμε από τη σύνοψη: «Οδηγός μας σε αυτές τις πρωτεϊκές ζωές, μέσα από τα υποβλητικά τοπία του βιβλίου- οικεία και ξένα-, είναι ο μυθιστοριογράφος Νέιθαν Ζούκερμαν. Αυτός είναι ο κριτικός νους που υπολογίζει τι τίμημα πρέπει να καταβληθεί κάθε φορά για να αλλάξει η τύχη των ηρώων και να ξαναγραφτεί η ιστορία, είτε σε ένα οδοντιατρείο στο Νιου Τζέρζι είτε σε ένα παραδοσιακό χωριό στο Γκλόστερσιρ της Αγγλίας είτε σε μια εκκλησία στο Γουέστ Εντ.

Ντιράκ
Ντιτμαρ Ντατ

Ενα ακόμη βιβλίο στην κατηγορία της μαθηματικής λογοτεχνίας, με κεντρικό ήρωα τον Πολ Ντίρακ, «άγνωστου πρωτοπόρου της σύγχρονης φυσικής». Στον επίλογο του βιβλίου ο συγγραφέας αναρωτιέται αν μπορεί κανείς να ταιριάξει τη φυσική με τη λογοτεχνία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να μην το επιχειρήσει κανείς. Σημειώνει: «Η φυσική και η λογοτεχνία είναι απλώς δύο διαφορετικές γλώσσες, που θα μπορούσε κανείς να μεταφράσει τη μία στην άλλη, αλλά δύο διαφορετικοί τρόποι κοσμοθεώρησης, που ενδιαφέρονται για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αντικείμενο αυτού του βιβλίου δεν είναι, λοιπόν, η φυσική επιστήμη, αλλά μια ορισμένη στάση απέναντι στη ζωή, στη σύγχρονη, μοντέρνα εποχή». Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1970 και είναι συντάκτης της «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung».

Γόβες και Γλυκές Αμαρτίες
Τζόαν Χάρις

Οσοι θυμούνται την ηρωίδα της «Καυτής σοκολάτας», την οποία ενσάρκωσε η Ζυλιέτ Μπινός στο σινεμά, και αναρωτιούνται τι να απέγινε αυτή η γυναίκα μετά το τέλος του βιβλίου, η συγγραφέας δίνει την απάντηση, με συνέχεια που ξεπερνά τις 500 σελίδες. Η «Βιάν» που όλο κρύβεται έχει αλλάξει το όνομά της σε «Ιάν». Διαρκώς αλλάζει στέγη αλλά πλέον επιθυμεί να ριζώσει κάπου, επειδή έχει αποκτήσει δύο κόρες. Επειτα από περιπλανήσεις εγκαθίσταται στη Μονμάρτρη, καθώς βρίσκει ότι η μεγάλη πόλη θα διαφυλάξει την ανωνυμία της. Ανοίγει ξανά ένα κατάστημα με σοκολάτες και θεωρεί ότι όλα είναι ήσυχα ώσπου μπαίνει στη ζωή της «η κυρία με τις καραμελένιες γόβες». Πρόκειται για μια φίλη με υποχθόνιες προθέσεις οπότε τίθεται το ερώτημα: Να φύγει ξανά από την έδρα της ή, πρώτη φορά στη ζωή της, να μείνει για να δώσει τη μάχη;

Καλιγούλας, το χαμένο όνειρο ενός αυτοκράτορα
Maria Grazia Siliato

Γίνεται να αλλάξουμε γνώμη για τον Καλιγούλα; Η ιστορία του «παρανοϊκού» ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος δολοφονήθηκε στα είκοσι εννέα του για αυτόν ακριβώς τον λόγο, καταγράφηκε ήδη αρκετές φορές. Τι καινούργιο έχει να προσκομίσει με αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα η αρχαιολόγος Μαρία Γκράτζια Σιλιάτο; Γεννημένη στη Γένοβα, βρέθηκε αναπάντεχα μπροστά σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη. Στους πρόποδες των λόφων Αλμπάνι κοντά στη Ρώμη υπάρχει μια στρογγυλή λίμνη ανάμεσα στα δάση. Δύο αρχαία βυθισμένα πλοία και ένα τεράστιο οικοδόμημα θαμμένο κάτω από τόνους χώματος μαρτυρούν μιαν απίστευτη ιστορία. Δουλειά της συγγραφέως ήταν να την αποκρυπτογραφήσει.

Το Σπίτι της Σιωπής
Ορχάν Παμούκ

Είναι το πιο ονειρικό και νοσταλγικό μυθιστόρημα του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, αλλά και από τα πιο πολιτικά βιβλία του. Στο σιωπηλό σπίτι που περιγράφει ζουν μια υπερήλικη γυναίκα και ένας νάνος. Στο βαρύ από αναμνήσεις παρελθόν της 90χρονης γυναίκας εισβάλλει η ζωή των τριών εγγονών της που την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Οι σχέσεις μεταξύ τους και οι σχετικές συζητήσεις αντανακλούν το κοινωνικό χάος της Τουρκίας στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και αναπόφευκτα οδηγούν στο δράμα. Περιγράφονται με αριστοτεχνικό τρόπο οι σχέσεις Δεξιάς- Αριστεράς και, μέσα από αυτές, η σύγκρουση Δύσης- Ανατολής, που ορίζει και τον διχασμό της σύγχρονης Τουρκίας.

Η Δήμιος
Πάβελ Κόχουτ

Ο Πάβελ Κόχουτ δεν είναι μόνο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας αλλά και θαυμάσιος μυθιστοριογράφος. Η Δήμιος είναι το γνωστότερο και πλέον μεταφρασμένο μυθιστόρημά του, όπου μας δίνει το πορτρέτο μιας όμορφης και αθώας κοπέλας που σπουδάζει σε σχολή δημίων. Η υπερβολή φυσικά χρησιμοποιείται για να στηθεί μια ακραία πολιτική αλληγορία: όταν ζεις υπό καθεστώς ανελευθερίας και τη ζωή σου την ορίζουν η κρατική καταστολή και οι μυστικές υπηρεσίες, όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και το απολύτως γκροτέσκο, μια ξανθιά κούκλα να γίνει δήμιος. Το βιβλίο έχει αστυνομική πλοκή και το διατρέχει εξοντωτικό μαύρο χιούμορ από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

ΟΧλωμός Καβαλάρης
Μπέρναντ Κόρνγουελ

H επική φαντασία έχει το δικό της κοινό και απ΄ ό,τι φαίνεται λατρεύει τις πολυσέλιδες αφηγήσεις. Ετσι τα περισσότερα μυθιστορήματα του είδους εκτείνονται σε πολλές σελίδες και αρκετούς τόμους, δημιουργώντας κλίμα προσμονής για τη συνέχεια. Ο Μπέρναρντ Κόργουελ, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την τριλογία του Βασιλιά Αρθούρου (περιλαμβάνει τα βιβλία «Ο βασιλιάς του χειμώνα», «Ο εχθρός του Θεού» και «Εξκάλιμπερ») παρουσιάζει εδώ, με τον «Χλομό καβαλάρη», τον δεύτερο τόμο από τα Σαξονικά Χρονικά. Η αισθητική, ο προβληματισμός και ο προσανατολισμός υπάρχουν στις τριλογίες ως κοινές αξίες. Λίγα λόγια για την υπόθεση, όπως παρουσιάζεται στη σύνοψη του βιβλίου: Ο σάξονας πολεμιστής Ούτρεντ βρίσκεται παγιδευμένος στη δίνη αδιέξοδων καταστάσεων. Τώρα καλείται να επιλέξει αν θα πολεμήσει για τους Βίκινγκς, που τον μεγάλωσαν, ή για τον βασιλιά Αλφρεντ, ο οποίος τον απεχθάνεται.

Ο Ηλίθιος
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Μόνο ο Ντοστογιέφσκι θα επιχειρούσε να γράψει ένα μυθιστόρημα όπου θα πρωταγωνιστούσε ο απόλυτα καλός άνθρωπος. Ο Ηλίθιος, αυτό το μυθιστόρημα-ποταμός, είναι το πορτρέτο ενός τέτοιου ανθρώπου, ενός «κατά Χριστόν σαλού», του πρίγκιπα Μίσκιν. Είναι όμως ταυτοχρόνως και μια βαθιά διείσδυση στην ανθρώπινη ψυχή, στην αληθινή αγάπη, στη συμπόνια, στον έρωτα και στην αυταπάρνηση, στο πάθος και στη θυσία. Εκατόν σαράντα χρόνια και πλέον έχουν περάσει από την πρώτη του έκδοση και ο χρόνος δεν του έχει αφαιρέσει ίχνος από τη δύναμη που συναρπάζει τους αναγνώστες σε όλον τον κόσμο.

Το πιο Μεγάλο Ταξίδι
Ε.Μ. Φόρστερ

Ο Ε.Μ. Φόρστερ ανήκει στους σημαντικότερους βρετανούς πεζογράφους του 20ού αιώνα. Δίπλα στα πιο διάσημα μυθιστορήματά του, όπως το Δωμάτιο με θέα και το Πέρασμα στην Ινδία, έρχεται να προστεθεί και το Πιο μεγάλο ταξίδι, ένα φιλόδοξο δραματικό έργο που πραγματεύεται το θέμα της υποκρισίας και του κομφορμισμού μέσω της ιστορίας του νεαρού Ρίκι ο οποίος, ενώ φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας, απογοητευμένος από την αποτυχία των ιστοριών που γράφει καταλήγει να εγκαταλείψει τα όνειρά του, να νυμφευθεί μια όμορφη αλλά ρηχή γυναίκα και να γίνει δάσκαλος σε ένα σχολείο δευτέρας κατηγορίας.

Το Χρυσάφι του Βασιλιά
Αρτούρο Περέθ – Ρεβέρτε

Σεβίλλη 1626. Κατά την επιστροφή τους από τη Φλάνδρα, όπου είχαν συμμετάσχει στην πολιορκία και στην παράδοση της Μπρέντα, ο λοχαγός Αλατρίστε και ο νεαρός ακόλουθός του Ινιγο Βαλβόα αποδέχονται την πρόταση να στρατολογήσουν μια ομάδα «κατάλληλων ανθρώπων», πληρωμένα ρεμάλια ως επί το πλείστον, για μια επικίνδυνη αποστολή σχετικά με το λαθρεμπόριο χρυσού που τα ισπανικά γαλόνια φέρνουν από τις Ινδίες. Ο κόσμος του Γκόγια εναλλάσσεται με τον κόσμο του Βελάσκεθ, σε μια περιπέτεια φτιαγμένη από ιστορία, δράση, έρωτα και προδοσία.