ΠΕΚΙΝΟ Η «κυβερνοεπίθεση» η οποία πλήττει εδώ και ημέρες τη γαλλική πρεσβεία στο Πεκίνο και έχει παραλύσει τον διαδικτυακό της τόπο είχε ως κίνητρο την πολιτική εκδίκηση λόγω της ανάμιξης της Γαλλίας στη διένεξη Κίνας- Θιβέτ, εικάζει ο γαλλικός Τύπος. Η Κίνα πάντως διαψεύδει επισήμως τα δημοσιεύματα.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ανωνύμως στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο δικτυακός τόπος της πρεσβείας παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω κυβερνοεπίθεσης η οποία ξεκίνησε- και αυτό «δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό» αμέσως μετά τη συνάντηση την οποία είχαν το περασμένο Σάββατο στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα.

«Ο διακομιστής δεχόταν επίθεση για αρκετές ημέρες, κορεσμένος με μαζικά αιτήματα σύνδεσης τα οποία έρχονταν κυρίως τη νύχτα» είπε ο γάλλος διπλωμάτης. Και τόνισε ότι γάλλοι τεχνικοί διαθέτουν ενδείξεις ότι το κέντρο των επιθέσεων βρισκόταν επί κινεζικού εδάφους.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε ζητήσει δημοσίως από τον πρόεδρο Σαρκοζί να μη συναντήσει τον Δαλάι Λάμα και επέκρινε τη στάση του μετά τη συνάντηση. Διαβεβαιώνει, όμως, ότι δεν είχε ανάμειξη στην επίθεση. «Εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης οφείλω να πω ότι η Κίνα τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον δικτυακών τόπων τους οποίους διατηρούν πρεσβείες άλλων χωρών» δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Παρίσι δεν έχει έλθει επισήμως σε επαφή με το Πεκίνο για το θέμα.

Οσον αφορά τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου τα οποία κατηγορούν την Κίνα για την επίθεση, ο εκπρόσωπος εκτίμησε ότι πρόκειται για «εικοτολογία χωρίς αποδείξεις». Τ ον τελευταίο χρόνο, πάντως, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Η τελευταία έκθεση του Πενταγώνου προειδοποιούσε τον Λευκό Οίκο ότι ο κινεζικός στρατός έχει κατακτήσει στο έπακρο την τεχνογνωσία του ηλεκτρονικού πολέμου.

Αναλυτές δυτικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι το καθεστώς του Πεκίνου έχει αναπτύξει ειδικές υπηρεσίες οι οποίες είτε σαμποτάρουν συστηματικά τη λειτουργία «εχθρικών» ιστοσελίδων με αντικαθεστωτικό περιεχόμενο είτε εισβάλλουν με λογική και πρακτική χάκερ σε δίκτυα ξένων κρατών.

Η Κίνα κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα ότι εργάζεται για την απελευθέρωση του Θιβέτ, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Το Θιβέτ τελεί υπό κινεζική κατοχή από το 1951.