▅ Γονίδιο που προστατεύει την καρδιά

Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων προστασίας της καρδιάς φέρνει μια νέα ανακάλυψη που έγινε κατά τη μελέτη των Αμις, θρησκευτικής κοινότητας Αμερικανών τα μέλη της οποίας ζουν απομονωμένα, αρνούμενα τον σύγχρονο πολιτισμό. Διαπιστώθηκε ότι πολλοί Αμις φέρουν μια σπάνια γονιδιακή ανωμαλία η οποία αποτελεί ασπίδα για την καρδιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι φέρουν δύο αντίγραφα του γονιδίου ΑΡΟC3 το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη που διαλύει τα τριγλυκερίδια που αποτελούν μέρος των λιπιδίων του σώματος, όπως η χοληστερίνη. Πολλά μέλη των Αμις φέρουν μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου, γι΄ αυτό και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό τους είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα επίπεδα των υπολοίπων ανθρώπων.

▅ «Σεισμολόγοι» τα κοράλλια του Ινδικού

Οι αμερικανοί επιστήμονες διεπίστωσαν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στον Ινδικό Ωκεανό αναπτύσσουν κάθε χρόνο δακτυλίους ανάλογους με εκείνους των δέντρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτούς τους δακτυλίους καταγράφονται διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα σεισμοί. Μελετώντας τους δακτυλίους οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μέσα στην επόμενη 20ετία στην ίδια περιοχή που έγινε ο μεγάλος σεισμός που προκάλεσε το καταστρεπτικό τσουνάμι θα γίνει ένας ή και δύο μεγάλοι σεισμοί.

▅ «Φραγή» κινητών τηλεφώνων για οδηγούς

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα που μπλοκάρει τη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου του οδηγού με στόχο να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα από τη χρήση του τηλεφώνου. Το σύστημα ονομάζεται Κey2SafeDriving και βασίζεται στη χρήση ασύρματων τεχνολογιών που ενσωματώνονται στο κλειδί του αυτοκινήτου. Μόλις ο οδηγός βάλει το κλειδί στη μηχανή, μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός ο οποίος μπλοκάρει το κινητό του οδηγού, ο οποίος δεν μπορεί ούτε να μιλήσει αλλά ούτε και να γράψει ή να διαβάσει γραπτά μηνύματα. Το σύστημα μπλοκάρει όλες τις εισερχόμενες κλήσεις και επιτρέπει στον οδηγό να κάνει κλήση μόνο σε δύο-τρεις προεπιλεγμένους αριθμούς τηλεφώνων για λόγους ασφαλείας.