ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Επιλέγοντας μια σιβυλλική διατύπωση, ο Πρωθυπουργός φούντωσε χθες τα σενάρια διαδοχολογίας που επιχείρησε να κλείσει, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ αν δεν κατορθώσει να αντιστρέψει το κακό κλίμα κατά της κυβέρνησής του. Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τόσο η δήλωσή του ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα όσο και η θέση που εξέφρασε στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, ότι για τον ίδιο « δεν είναι αυτοσκοπός η πρωθυπουργία ». Αν στο τέλος της δήλωσής του ο κ. Καραμανλής δεν σημείωνε ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με σενάρια εκλογολογίας και διαδοχολογίας, το εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ θα είχε ήδη τεθεί από χθες σε κατάσταση πανικού. Αλλά έστω και με αυτή τη «χλιαρή» διάψευση των σεναρίων, ο κ. Καραμανλής άφησε χθες σαφώς να εννοηθεί ότι το σχέδιο της αποχώρησης υπάρχει στο μυαλό του, αλλά θα το ενεργοποιήσει μόνο αν διαπιστώσει πως δεν μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη στην παράταξή του.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Καραμανλή έγιναν δεκτές με ανάμεικτα συναισθήματα από τα στελέχη της ΝΔ, καθώς τα μέλη της καραμανλικής πτέρυγας υποστήριζαν ότι η διάψευσή του στα σενάρια αυτά θα έπρεπε να ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη, χωρίς να αφήνει δυνατότητες ερμηνειών. Από την άλλη πλευρά, υπουργοί που δεν κρύβουν την επιθυμία τους να έχουν ρόλο στις διαδικασίες διαδοχής επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι ακόμη καιρός να κινηθούν, διαπιστώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι αυτό το χρονικό σημείο μπορεί πλέον να μην καθυστερήσει πολύ.

Ετσι και αλλιώς, ο κ. Καραμανλής απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές τους αμέσως προσεχείς μήνες, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν αλλά και η διεθνής κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κρατούν τον ίδιο απολύτως αφοσιωμένο στο κυβερνητικό έργο, απορρίπτοντας όλες τις ιδέες και τις εισηγήσεις που δέχεται για εκλογικό αιφνιδιασμό.

« Χρειάζεται πηδάλιο και στιβαρό χέρι στη χώρα.Το μέλημά μου είναι το κυβερνητικό έργο, όχι τα σενάρια για εκλογές και διαδοχές » υπογράμμισε, σημειώνοντας όμως ότι εξακολουθεί να ισχύουν τόσο η δήλωσή του στη ΔΕΘ (« δεν σκοπεύω να κάνω χρήση των διατάξεων για πρόωρη συνταξιοδότηση ») όσο και η παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή (« η πρωθυπουργία για μένα δεν είναι αυτοσκοπός »). ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ
Πολιτικός συμψηφισμός
« Η Πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε τα τελευταία δέκα χρόνια » υπογράμμισε χθες ο κ. Καραμανλής, αναλαμβάνοντας με έμμεσο τρόπο την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, προχωρώντας όμως παράλληλα σε έναν πολιτικό συμψηφισμό.

« Σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση που εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία, η Πολιτεία δεν λειτούργησε όπως έπρεπε.Και αντικειμενικά έχει ευθύνη » παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.Απέφυγε όμως να δεσμευθεί αν θα δεχθεί η όχι τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής,που θα προτείνει το ΠαΣοΚ,σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει σε συνολική τοποθέτηση όταν κατατεθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει την πρόταση του ΠαΣοΚ και να μη συμμετάσχει η ΝΔ στη σχετική συζήτηση στη Βουλή για να μη ρισκάρει διαρροές στη μυστική ψηφοφορία.