Με την καταδίκη τριών ατόμων για τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού  Μιχάλη Φιλόπουλου και την απαλλαγή των υπολοίπων έξι έληξε, εν μέσω επεισοδίων, η δίκη για τους υπαιτίους του μακελειού της Παιανίας τον Μάρτιο του 2007. Συγκεκριμένα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, έπειτα από ακροαματική διαδικασία δύο μηνών, έκρινε ενόχους τον Χρήστο Σακάτη για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου και τους Νίκο Βαγιόπουλο και Βασίλη Ψικάκο για απλή συνέργεια στη δολοφονία. Το δικαστήριο απάλλαξε τους υπόλοιπους έξι κατηγορουμένους που επίσης δικάζονταν για συμμετοχή στη δολοφονία του άτυχου νεαρού από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Στον Χρ. Σακάτη επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου καθείρξεως και ο καταδικασθείς επέστρεψε στις φυλακές όπου και κρατούνταν προφυλακισμένος. Στους Ν. Βαγιόπουλο και Β. Ψικάκο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς οι δικαστές έδωσαν στην έφεσή τους ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Η ποινή τους μειώθηκε από την προβλεπόμενη, καθώς το δικαστήριο τους αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, ο Χρ. Σακάτης δολοφόνησε τον άτυχο Φιλόπουλο μαζί με άλλα άτομα τα οποία όμως παραμένουν άγνωστα στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Επιπλέον, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για το πλημμέλημα της παράνομης οπλοφορίας οκτώ από τους κατηγορουμένους στους οποίους επέβαλε ποινή φυλάκισης από τρεις ως επτά μήνες με τριετή αναστολή. Π ρόκειται κυρίως για τους υπευθύνους τοπικών συνδέσμων στην κατοχή των οποίων ύστερα από εφόδους της Αστυνομίας βρέθηκαν όπλα. Οσον αφορά τους υπόλοιπους 16 κατηγορουμένους, το δικαστήριο τους απάλλαξε από το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονταν καθώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του, δεν στοιχειοθετήθηκαν οι σε βάρος τους κατηγορίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας έκαναν δεκτή εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα κ. Επαμεινώνδα Βρακατσέλη. Ετσι, απάλλαξαν το σύνολο των κατηγορουμένων από την κακουργηματική κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης που τους είχε αποδοθεί με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου και εξαιτίας της οποίας παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αντί του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, όμως, οι δικαστές διαφοροποιήθηκαν από την εισαγγελική πρόταση καθώς έκριναν τρεις μόνο από τους κατηγορουμένους ένοχους για τη δολοφονία του νεαρού έναντι των πέντε που είχε προτείνει ο κ. Βρακατσέλης.

Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί δεν έσπασαν την παράδοση των μεταξύ τους συμπλοκών καθώς αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής ετυμηγορίας ομάδα οπαδών του Παναθηναϊκού, η οποία αποτελείτο από 70-80 άτομα, επιτέθηκε σε αντίστοιχη ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού.

Αποτέλεσμα της συμπλοκής των οπαδών των δύο ομάδων ήταν η επέμβαση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες επιχείρησαν να απομακρύνουν τους οπαδούς, ρίχνοντας δακρυγόνα στον προαύλιο χώρο του Εφετείου.