Κατευναστικά επέδρασε στη Γουόλ Στριτ η εκδήλωση της πρόθεσης της κυβέρνησης Μπους να παρέμβει για την διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με αποτέλεσμα να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Το εφιαλτικό ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της General Μotors και της Chrysler μετά την απόρριψη από το αμερικανικό Κογκρέσο του πακέτου διάσωσής τους ύψους 14 δισ. δολαρίων έφερε τον πανικό στις αυτοκινητοβιομηχανίες όλου του κόσμου και βύθισε τα χρηματιστήρια και το δολάριο. Πανικόβλητοι, οι επενδυτές ξεπουλούσαν όχι μόνο τις μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών- η μετοχή της GΜ έπεφτε γύρω στο 40% και η μετοχή της Ford, η οποία βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη οικονομική κατάσταση, έχανε περίπου 15% -, αλλά και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σε όλο τον κόσμο (οι Ηonda Μotor και Daimler ΑG, η οποία κατέχει σχεδόν το 20% της Chrysler, έχαναν περίπου το 10% της αξίας) τους εξαιτίας των φόβων ενός ντόμινο χρεοκοπιών.

Επισημαίνεται ότι ο εκπρόσωπος της Τoyota- η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία πούλησε τον Νοέμβριο περισσότερα νέα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ από τις υπόλοιπες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εκτός της GΜ- δήλωσε ότι μια χρεοκοπία μεταξύ των «Τριών Μεγάλων του Ντιτρόιτ» θα επιδεινώσει το ήδη ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τομέας αυτοκινήτου. Τα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με μεγάλη πτώση κατά 5,56% και κατά 5,48% αντίστοιχα.

Παρόμοια αρνητικό ήταν το κλίμα και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά τις χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του ευρωπαϊκού βραχίονα της GΜ ότι λειτουργεί «ως συνήθως». Οπως επίσης και της μονάδας της Ford, της σουηδικής Volvo, οι εκπρόσωποι της οποίας διαβεβαίωσαν χθες ότι θα επωφεληθούν από το πακέτο διάσωσης ύψους 3,1 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σουηδίας. Και αυτό, όμως, το πακέτο χρειάζεται να εγκριθεί. Ολοι οι δείκτες-βαρόμετρο για τις ευρωπαϊκές μετοχές έπεφταν πάνω από 5%. Και τα χειρότερα ήλθαν όταν η Γουόλ Στριτ άνοιξε με εμφανείς δραματικές πτωτικές πιέσεις. Οι τρεις κύριοι αμερικανικοί δείκτεςDow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- ξεκίνησαν τις χθεσινές συναλλαγές με πτώση πάνω από 2%. Το δολάριο βούτηξε έναντι του γεν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, στα 88,58 γεν. Η απογείωση του γεν πυροδότησε τις άμεσες αντιδράσεις της Ιαπωνίας. Ο υπουργός Οικονομικών Σοΐτσι Νακαγκάουα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Οσον αφορά την αμερικανική οικονομία η δραματική πτώση των τιμών, η οποία προκαλείται από τη μείωση ρεκόρ στο κόστος της βενζίνης, έριξε και πάλι τις τιμές χονδρικής. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε νέα πτώση κατά 2,2% επί ετησίας βάσεως τον Νοέμβριο, ενώ είχε καταγράψει πτώση ρεκόρ κατά 2,8% επί ετησίας βάσεως τον Οκτώβριο.

Μετά τα χθεσινά στοιχεία όλοι αναμένουν με αγωνία τι θα δείξουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Και τούτο διότι υπήρξε ήδη η μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 60 ετών στις τιμές για προϊόντα και υπηρεσίες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 1947, με συνέπεια ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 3,7% για τον Οκτώβριο από 4,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ είχε σκαρφαλώσει στα ύψη 17 ετών, στο 5,6%, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επεσαν, επίσης, για πρώτη φορά στα τελευταία 25 χρόνια και οι τιμές στον αποκαλούμενο «πυρήνα» του δείκτη τιμών καταναλωτή- δεν προσμετρά το ασταθές κόστους σε τρόφιμα και ενέργεια- τον ίδιο μήνα (Οκτώβριος) στις ΗΠΑ. Αλλά το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κατακόρυφα τους προσεχείς μήνες στις ηγέτιδες οικονομίες της Δύσης εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων, της περαιτέρω εξασθένισης στις τιμές των τροφίμων και της αύξησης της ανεργίας καθώς θα συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα.