Ευθύνες στον πρώην υπουργό Aμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους επιρρίπτει σε έκθεσή της για τα βασανιστήρια κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ και στο Γουαντανάμο, η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Σε σύνοψη της σχετικής έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Καρλ Λέβιν και τον ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν αναφέρεται ότι ο Ντ.Ράμσφελντ συνέβαλε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέποντας τακτικές επιθετικής ανάκρισης των κρατουμένων.

Παρόλο που ο Ράμσφελντ απέσυρε τη σχετική απόφαση έξι εβδομάδες μετά την έκδοσή της, στους κύκλους του αμερικανικού στρατού εξακολούθησε να ακολουθείται η λογική της ανάκρισης κρατουμένων με ακραίες τεχνικές.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις του Ράμσφελντ αποτελούν «ευθέως την αιτία για τα βασανιστήρια κρατουμένων» στο Γουαντανάμο και «επηρέασαν και συνέβαλαν στη χρήση επιθετικών τεχνικών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

«Ο βασανισμός κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ, στο τέλος του 2003, δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα αυτενέργειας ορισμένων στρατιωτών» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

«Τεχνικές ανάκρισης όπως το γδύσιμο των κρατουμένων, η καθήλωσή τους σε στάσεις που προκαλούν στρες και η χρήση σκυλιών του στρατού εναντίον τους, εμφανίστηκαν στο Ιράκ μόνο αφού είχαν εγκριθεί για χρήση στο Αφγανιστάν και στο Γουαντανάμο» επισημαίνεται στην έκθεση.