Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε εστιατόριο

ΒΑΓΔΑΤΗ Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν σε κουρδικό εστιατόριο κοντά στην πόλη Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ από φονική επίθεση καμικάζι. Ο άνδρας στάθηκε στο κέντρο του εστιατορίου και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος παρασύροντας στον θάνατο 55 ανθρώπους. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 120. Η επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πιο αιματηρή που πραγματοποιείται στο Ιράκ τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώθηκε στο εστιατόριο «Αμπντάλα», πέντε χιλιόμετρα βορείως του πλούσιου σε πετρέλαιο Κιρκούκ και μάλιστα την τελευταία ημέρα των εορτασμών της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ Αντά.

Πολύνεκρη επίθεση καμικάζι σε εστιατόριο | tovima.gr

ΒΑΓΔΑΤΗ Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν σε κουρδικό εστιατόριο κοντά στην πόλη Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ από φονική επίθεση καμικάζι. Ο άνδρας στάθηκε στο κέντρο του εστιατορίου και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος παρασύροντας στον θάνατο 55 ανθρώπους. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 120.

Η επίθεση, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πιο αιματηρή που πραγματοποιείται στο Ιράκ τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώθηκε στο εστιατόριο «Αμπντάλα», πέντε χιλιόμετρα βορείως του πλούσιου σε πετρέλαιο Κιρκούκ και μάλιστα την τελευταία ημέρα των εορτασμών της μουσουλμανικής γιορτής Εΐντ αλ Αντά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστος κατόρθωσε να εισβάλει στο εστιατόριο ζωσμένος με εκρηκτικά καθώς οι φρουροί δεν είχαν εντολή να υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο τους πελάτες. Στο εστιατόριο συνέτρωγαν την ώρα της επίθεσης μέλη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος του ιρακινού προέδρου Τζελάλ Ταλαμπανί, με άραβες επικεφαλής φυλών. Και οι δύο πλευρές αναμενόταν να συναντηθούν μετά το γεύμα με τον κ. Ταλαμπανί για να συζητήσουν τρόπους για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Αράβων, Κούρδων και Τουρκμένων της περιοχής του Κιρκούκ. Το εστιατόριο ήταν επίσης γεμάτο με οικογένειες οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Εΐντ αλ Αντά.

Σκηνές πανικού διαδραματίστηκαν και στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, με τους συγγενείς των θυμάτων να θρηνούν και τους γιατρούς να προσπαθούν να σώσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούσαν. «Γιατί μια οργάνωση όπως η Αλ Κάιντα,η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ισλαμική,σκοτώνει μουσουλμάνους ιερές ημέρες όπως το Εΐντ;» αναρωτήθηκε ο Αουάντ αλ Τζουμπούρι, 53 ετών, ένας από τους Αραβες που συμμετείχαν στο γεύμα, παρά το γεγονός ότι ως αργά χθες δεν υπήρχε καμία ανάληψη ευθύνης.

O ι επιθέσεις στο Κιρκούκ δεν είναι συχνές. Η περιοχή όμως είναι ιδιαιτέρως «ευαίσθητη» καθώς διεκδικείται από τους Κούρδους που θέλουν να προσαρτήσουν τόσο αυτή όσο και τη γειτονική επαρχία Ταμίμ στην αυτόνομη κυβέρνησή τους στο Βόρειο Ιράκ. Η πλειονότητα των Τουρκμένων αλλά και των Αράβων που ζουν στην περιοχή θέλουν να παραμείνει η επαρχία στον έλεγχο της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης. Λόγω των εθνοτικών εντάσεων το κοινοβούλιο του Ιράκ εξαίρεσε την περιοχή του Κιρκούκ από τις περιφερειακές εκλογές του επόμενου μήνα καθώς οι διαφορετικές εθνότητες δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας. Το Σύνταγμα του Ιράκ προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Κιρκούκ προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προσαρτηθεί ή όχι στην περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση. Η ψηφοφορία έχει επανειλημμένως αναβληθεί εξαιτίας του φόβου αναζωπύρωσης των εντάσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk