ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΕνα «Ναι» και δύο «Οχι» είναι προ των πυλών της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν χθες σε ένα «Ναι»: μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία ως προς τις «παραχωρήσεις» που είναι διατεθειμένοι να κάνουν έναντι των Ιρλανδών προκειμένου να τους πείσουν να προσέλθουν εκ νέου εντός του 2009 στις κάλπες με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα εγκρίνουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ωστόσο ως αργά χθες το βράδυ επικρατούσαν δύο «Οχι», δηλαδή καταγράφονταν διαφωνίες και έριδες τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η βασική «παραχώρηση» προς την ιρλανδική πλευρά είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, από το 2014 και μετά ο αριθμός των μελών της Επιτροπής θα πρέπει να είναι μικρότερος του αριθμού των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι «27» συμφώνησαν χθες ότι η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρήσιμη.

Ηαναθεώρηση συνδυάζεται με κάποιες εικονικές εν πολλοίς διαβεβαιώσεις, όπως ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει στην Ιρλανδία να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις, να μεταβάλει το φορολογικό της σύστημα και να συμμετάσχει σε στρατιωτικές αποστολές.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση οι «27» εμφάνιζαν και χθες εικόνα διχασμού, με τη Γερμανία να αρνείται επίμονα να ρίξει στην οικονομία της σημαντικά ποσά για την τόνωση της ανάπτυξης και τη Γαλλία και τη Βρετανία να την πιέζουν να αλλάξει γνώμη. Αν και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ – την οποία ορισμένοι ευρωπαίοι δημοσιογράφοι ήδη αποκαλούν «κυρία Οχι» («frau Νo»)- τόνισε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει το σχέδιο της Επιτροπής, ύψους 200 δισ. ευρώ, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πιερ Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Νewsweek» κατηγόρησε χθες ευθέως τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν ότι «σπαταλά άνευ λόγου δισεκατομμύρια ευρώυποθηκεύοντας το μέλλον της βρετανικής οικονομίας» και ότι «μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ δεν θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Μπράουν απέδωσε τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού σε εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις στη Γερμανία. Από πλευράς γαλλικής προεδρίας εκτιμάται ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει τους «27» να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους.

Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα οι «27» έχουν δεσμευθεί ότι ως το 2020 θα πρέπει να μειώσουν τις ευρωπαϊκές εκπομπές καυσαερίων κατά 20%.

* Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επιχειρούσε να επιτύχει απόφαση για μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.

* Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σήμερα το πρωί στο ποσό των 200 δισ. ευρώ, ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τη συμφωνία ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.