Το ντόμινο των πολιτικών εξελίξεων προσπαθούν να προβλέψουν στο ΠαΣοΚ, διαισθανόμενοι την κινητικότητα που διαφαίνεται από στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου. Οι πληροφορίες που μιλούν για αμφισβήτηση του κ. Κ. Καραμανλή μελετώνται από τη Χαριλάου Τρικούπη και με βάση αυτό όλες οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά προσεκτικές (ή κατ΄ άλλους διστακτικές).

Για τους περισσοτέρους θεωρείται δεδομένο ότι επίκεινται πολιτικές εξελίξεις αλλά παρατηρείται δυσκολία στο να προσδιοριστεί ποιες θα είναι αυτές. Βλέπουν την αναταραχή και την ανησυχία στη βάση και στην ΚΟ της ΝΔ, είναι φανερό όμως ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διατυπώσουν κάποιο σχόλιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς συσπειρωτικά για την κυβέρνηση.

Εν όψει όλων αυτών η γραμμή στην οποία θα κινηθεί το ΠαΣοΚ χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια αποφυγής της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον κ. Καραμανλή. Πιστεύουν ότι η φθορά του Πρωθυπουργού θα αυξάνεται στο εξής με γεωμετρική πρόοδο λόγω των δικών του παραλείψεων και για τον λόγο αυτόν δεν επιθυμούν να του δώσουν αφορμές για αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ ή τον κ. Γ.Παπανδρέου, η οποία θα μπορούσε να του προσφέρει μια έστω προσωρινή διέξοδο. Βάσει αυτών των αποφάσεων οι τόνοι θα παραμείνουν χαμηλοί σε ό,τι αφορά την προσωπική κριτική στον κ. Καραμανλή και θα επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία η φράση ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ότι τη λύση θα δώσει ο λαός.

Η εντύπωση που κυριαρχεί στα στελέχη του ΠαΣοΚ είναι ότι ο κ. Καραμανλής, παρά την παρατεταμένη αδράνειά του, δεν θα εγκαταλείψει το παιχνίδι. Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ο χρόνος της ουσιαστικής πολιτικής αντίδρασης του Πρωθυπουργού, αν και κάποιοι αναμένουν κάποιες ενδείξεις στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Από τις επόμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί πολιτικά έναντι των πρόσφατων εκδηλώσεων αντίδρασης (βίαιης ή ειρηνικής). Θα εστιάσει τις αναλύσεις του προβλήματος στην οικονομία και στην Παιδεία, ενώ παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Σε αυτά τα μέτωπα αναμένεται ότι θα στραφεί ο κ. Παπανδρέου και κατά την επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Κάποιες πρώτες ενδείξεις των διαθέσεών του θα δώσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στη μεθαυριανή του Εθνικού Συμβουλίου.

Χ θες εξάλλου ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου μίλησε για την «απουσία του ευνομούμενου κράτους», τα πλήγματα που δέχθηκε ο εμπορικός κόσμος και την ανικανότητα της πολιτείας να προστατεύσει ζωές, περιουσίες και δημοκρατικά δικαιώματα. Λίγη ώρα αργότερα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη και είχαν συνάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έκανε εξάλλου μια δημόσια δήλωση υπέρ των αγώνων της νεολαίας και κατά της βίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη προστασίας του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου υπογραμμίζοντας την «ανατροπή όλων των προτεραιοτήτων υπέρ της Παιδείας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Μάθαμε από τα λάθη μας»
«Ο βαθμός διαφθοράς στα υψηλότερα κλιμάκια διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά υψηλός,με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει υποσκάψει,μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση και την υγεία της χώρας μας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Παπανδρέου σε χθεσινή του συνέντευξη στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24. Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση στην Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται νέα καθοδήγηση και προσανατολισμό» και συμπλήρωσε: «Αυτόν τον προσανατολισμό οφείλουμε να αναλάβουμεεμείςοι προοδευτικές δυνάμεις». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κρούσματα διαφθοράς επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «το ερώτημα είναι αν έχουμε υποθέσεις διαφθοράς ή διεφθαρμένη κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Στο πλαίσιο της πολιτικής του κόμματός μας μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Γνωρίζουμε τα λάθη μας».