Μικρής έκτασης επεισόδια ξέσπασαν χθες το μεσημέρι, μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου και των δυνάμεων των ΜΑΤ, στα Προπύλαια, στο περιθώριο του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, που διεξήχθη στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκειά τους τραυματίστηκε μια νεαρή γυναίκα από πέτρα στο κεφάλι και ένας φωτογράφος που δέχθηκε επίθεση με ξύλα από ομάδα κουκουλοφόρων.

Την ίδια ώρα στην Ηλιούπολη τραυματίστηκαν ελαφρά μαθητές όταν δύο οδηγοί έπεσαν, με τα αυτοκίνητά τους, πάνω στο πρόχειρο οδόφραγμα που είχαν τοποθετήσει μαθητές των Πολυκλαδικών Λυκείων. Οι οδηγοί, μετά το περιστατικό, εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Νωρίτερα, λίγο πριν από την έναρξη της πορείας, αστυνομικοί επιτέθηκαν σε ομάδα μαθητών που βρισκόταν στον πεζόδρομο της Κοραή και προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ έριξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης όταν δέχθηκαν βροχή από πέτρες. Τη στιγμή της προσαγωγής μιας μαθήτριας, αστυνομικοί χτύπησαν περαστικούς που διαμαρτυρήθηκαν, καθώς και έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για την προσαγωγή της νεαρής κοπέλας. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, στο οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις διοργανωτών, συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μέλη οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, υπήρξε μικρής κλίμακας πετροπόλεμος μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στην οδό Μπενάκη. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομάδα αντιεξουσιαστών προκάλεσε ζημιές σε δικηγορικά γραφεία που στεγάζονται στην οδό Σταδίου 33, καθώς εκεί βρισκόταν, ως πριν από λίγους μήνες, και το γραφείο του δικηγόρου των δύο ειδικών φρουρών κ. Αλ. Κούγια.

Στην ξεχωριστή πορεία που πραγματοποίησε το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, οι μαθητές πορεύτηκαν από την Ομόνοια ως το Μοναστηράκι.

Ωρες πριν από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας πραγματοποίησαν συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεις στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Ρηγίλλης, στην Ευελπίδων και στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Μάλιστα, μαθητές κατέλαβαν για λίγα λεπτά τον ραδιοσταθμό Flash και ανέγνωσαν ανακοίνωση σχετική με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Και χθες πάντως υπήρξαν επιθέσεις μαθητών με νεράντζια και πέτρες σε διάφορα αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου.