Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαίων ηγετών βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Κ. Καραμανλής πολιορκήθηκε από τους συναδέλφους του και κυρίως από όσους αντιμετωπίζουν ανάλογα φαινόμενα, για να πληροφορηθούν την έκταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και τις αιτίες που ο ίδιος διέγνωσε, οι οποίες οδήγησαν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος ζήτησε πληροφορίες από τον κ. Κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Και οι δύο βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με κινήματα νεολαίας και μαζικές διαδηλώσεις αυτή την περίοδο και ζήτησαν από τον κ. Καραμανλή να τους πει αν θεωρεί πως οι κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα οφείλονται στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην κλιμακούμενη ύφεση.

Αν και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο που τροφοδοτείται από τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στους νέους και από την αδυναμία των κομμάτων να τους προσεγγίσουν. Σημείωσε ωστόσο ότι ένα μεγάλο μέρος των καταστροφών προκλήθηκε από κουκουλοφόρους του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και από άλλες ομάδες που υποκινούνται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής υποβλήθηκε στην ίδια διαδικασία και από άλλους ηγέτες που συμμετείχαν στο ΕΛΚ, όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Φρανσουά Φιγιόν και της Ολλανδίας κ. Γιαν Πίτερ Μπαλκενέντε , αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δίνοντας όμως πληροφορίες κυρίως για την έκταση των επεισοδίων, αλλά όχι και για τη στρατηγική που ακολούθησε η Αστυνομία.

Το ενδιαφέρον του για την εικόνα της Αθήνας και τον όγκο των ταραχών εξέφρασε εξάλλου χθες και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό μόλις έφτασε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με άλλους ηγέτες που πλησίασαν τον κ. Καραμανλή και του ζητούσαν πληροφορίες, καθώς ακόμη και χθες εικόνες της κατεστραμμένης Αθήνας και των πάνοπλων αστυνομικών απέναντι στους διαδηλωτές βρίσκονταν στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων.