Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία που έχει εισέλθει σε τροχιά εξελίξεων και έντονων εσωκομματικών διεργασιών. Πλέον η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο τους το κόμμα. Η αμφισβήτηση από τα «γαλάζια» στελέχη αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και η ανοχή έναντι της κυβέρνησης εξανεμίζεται. Η ταχεία φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση και η ανάταξη του ΠαΣοΚ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, έχουν προκαλέσει πολιτικές δονήσεις στο νεοδημοκρατικό σύστημα που τρέμει στην ιδέα της πτώσης της ΝΔ.

Η κοινωνική έκρηξη των τελευταίων ημερών και η αδυναμία χειρισμού της κρίσης σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά σκάνδαλα, όπως της Μονής Βατοπαιδίου, επιδρούν καταλυτικά στην αλλαγή στάσης αρκετών «γαλάζιων» στελεχών. Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και είναι εμφανές πως για πρώτη φορά αμφισβητείται ευθέως και προσωπικά ο κ. Καραμανλής που επικρίνεται – προς το παρόν παρασκηνιακά- για «προβληματική διακυβέρνηση».

Οι ταραχές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και στο εσωτερικό της ΝΔ προκλήθηκαν πολλές συζητήσεις για το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Βήματος» σχετικά με την επιτάχυνση των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα. Στα υπουργικά και πολιτικά γραφεία κυριαρχεί η αίσθηση ότι το κυβερνών κόμμα βιώνει ημέρες 1993 και υπουργοί και βουλευτές υποδαυλίζουν το σενάριο περί της αλλαγής σκυτάλης στη ΝΔ και επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων. Εξάλλου σε πολλά στελέχη της ΝΔ η άδοξη κατάληξη της σύντομης διακυβέρνησης (3,5 χρόνια) του κ. Κ. Μητσοτάκη έχει σφραγίσει το υποσυνείδητο της συντηρητικής παράταξης.

Αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας και το αίσθημα περί «πολιτικού αναχωρητισμού» του κυβερνώντος κόμματος ενισχύεται και από την ανασφάλεια που διακρίνεται σε πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν ενισχύσει το σύνδρομο της ηττοπάθειας.

Η ατολμία του κ. Καραμανλή, όπως λένε «αντικαραμανλικοί» βουλευτές, να λάβει αποφάσεις σε καίρια χρονικά σημεία ενίσχυσε την εσωκομματική κριτική και κυριαρχεί η αίσθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι μακράς πνοής. Υπό τις παρούσες συνθήκες εσωκομματικής έντασηςη πρόσφατη κρίση απεγκλωβίζει υγιείς δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ, κατά την προσφιλή φράση κορυφαίου υπουργού που προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2009και εκτιμά ότι η επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων θα αρχίσει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στο κυβερνών κόμμα όλοι γνωρίζουν ότι οι επίδοξοι δελφίνοι έχουν πάρει θέσεις μάχης και προετοιμάζουν τους στρατούς τους διά παν ενδεχόμενον. Επίσης στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο υπάρχουν υπουργοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν ο κ. Καραμανλής θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα σημειώνουν με νόημα ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης της κρίσης και υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής βρίσκεται ενώπιον πολύ… σημαντικών διλημμάτων και ορισμένοι μάλιστα έχουν φθάσει στο σημείο να συζητάνε ακόμη και ακραία σενάρια (!) περί μεταβατικού πρωθυπουργού που θα απεγκλωβίσει τη ΝΔ από τα σημερινά της αδιέξοδα.

O υπουργός Υγείας και επίδοξος δελφίνος κ. Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του Μega τον Πρωθυπουργό και τόνισε πως δεν τίθεται θέμα διαδοχής του κ. Καραμανλή. «Πήγαν να με μπλέξουν σε σενάρια διαδοχής» είπε, αν και ήταν εμφανές πως δεν κρύβει τις αρχηγικές του βλέψεις, καθώς ανέφερε: «Αλίμονο σε όποιον δεν έχει φιλοδοξίες στην πολιτική». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «όσα λέγονται και γράφονται για τη διαδοχή είναι εκ του πονηρού» και «άκαιρα», ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης χαρακτήρισε «αστειότητες» τα σενάρια διαδοχής.