Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (έπειτα από πρόταση του κ. Αλ. Αλαβάνου ), αλλά και διασταυρούμενα πυρά για τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του και τις ευθύνες που προέκυψαν, αντέδρασαν χθες στη Βουλή τα κόμματα. Η κυβέρνηση, στο πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου , βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στα σώματα ασφαλείας όσο και για τη διαχείριση των επεισοδίων που οδήγησαν σε ακραίες εκδηλώσεις βίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι «η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει σχέσεις εμπιστοσύνης, δεν έχει ιστό» και ζήτησε να υπάρξουν «διαδικασίες εκτόνωσης, ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της χώρας», καθώς, όπως τόνισε, η σύγκρουση κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, όπως και η επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ΕΛ.ΑΣ. «είναι ένα επιφαινόμενο», ενώ «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αντίδραση της κοινωνίας που νιώθει να διαλύεται η χώρα». Παρομοίασε δε την κυβέρνηση με τον… Χατζηαβάτη: «Θα μας δείρουν, θα μας δείρουν, θα ιδρώσουν, θα κρυώσουν, θα πάθουν πνευμονία, θα πεθάνουν κι εμείς θα παραμείνουμε δαρμένοι, ταπεινωμένοι, αλλά νομείς της εξουσίας» είπε επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια βαθιά και καθολική κρίση της χώρας». Αναφορικά δε με τις καταλήψεις στα σχολεία τάχθηκε υπέρ των «ανοιχτών σχολείων».

Ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι «το να έρχεται ο κ. Βενιζέλος εκμεταλλευόμενος τον θόρυβο που δημιούργησαν τα κακοποιά στοιχεία, οι εχθροί της δημοκρατίας, και να μιλάει για έκρηξη είναι λάθος», επισημαίνοντας ότι «καμία κοινωνική έκρηξη δεν υπήρξε για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά για τον θάνατο και τον τρόπο που πέθανε αυτό το παιδί». Αποκάλεσε δε «μεμονωμένο φαινόμενο, όσο αποτρόπαιο και αν είναι», τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, προσθέτοντας ωστόσο ότι όποια και αν είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης για τον αστυνομικό («κι εγώ πιστεύω ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι βαρύς» είπε μάλιστα), «για το Σώμα της αστυνομίας αυτός ο άνθρωπος και με τον τρόπο που έδρασε και με τον τρόπο που απολογείται στη συνέχεια ήδη έχει καταδικαστεί». Επιτέθηκε δε κατά όσων προέβησαν σε ακραίες μορφές βίας κάνοντας λόγο για «στυγνή εκμετάλλευση» του άδικου θανάτου του Αλέξη και για «πρόκληση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο». Μάλιστα σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους σχολίαζε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή στους κουκουλοφόρους, αν και δήλωνε ότι δεν θα εφαρμοστεί το άρθρο 11 του Συντάγματος περί απαγόρευσης των συναθροίσεων, παρά τις πιέσεις που δέχεται, όπως είπε, από βουλευτές της παράταξής του.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Σ. Χαλβατζής τόνισε ότι είναι «τεράστια και προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης για τη δολοφονία, αλλά και την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων», ενώ επιτεθείς στους κουκουλοφόρους, είπε ότι «αυτοί που καταστρέφουν ρίχνουν λάδι στους μηχανισμούς της αστικής τάξης για να πάρει νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα».

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αδικίες και στην αναλγησία του συστήματος, δεν αγωνιζόμαστε ενάντια σε βιτρίνες, ενάντια σε αυτοκίνητα, ενάντια στην περιουσία συμπολιτών μας και ενάντια στα δημόσια κτίρια» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος, ενώ επιτέθηκε κατά των βουλευτών της ΝΔ που «μαζί με το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ προσπαθούν να αποδώσουν τις ευθύνες για ένα κοινωνικό φαινόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του κ. Χαλβατζή όσο και του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.