Απαντήσεις για τα σενάρια διαδοχής, τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και τη στάση της Αστυνομίας, αλλά και για την υπόθεση Βατοπαιδίου αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει από τις Βρυξέλλες, σήμερα Παρασκευή. Το θέμα των ταραχών κυριάρχησε στις επαφές του Κ.Καραμανλή με ξένους ηγέτες.

Οκ. Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να διαλύσει τις φήμες περί αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ και να πείσει τα στελέχη του κόμματός του πως παραμένει αφοσιωμένος στην τρίτη εκλογική νίκη και στην αντιστροφή του πολιτικού κλίματος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως,η διατύπωση που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, καθώς από τη μία πλευρά δεν θέλει να φανεί ότι είναιοργισμένος με τα σενάρια διαδοχολογίας, αλλά από την άλλη γνωρίζει πως μία «χλιαρή» διάψευση των σεναρίων δεν θα πείσει κανέναν.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, χωρίς όμως να αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα και στην απόρριψη του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού εκκρεμεί η κατάθεση των πορισμάτων των κομμάτων στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί να αναφέρει πως ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση έχουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό έδωσε εντολή για ακύρωση των επίμαχων συμβολαίων.

Αναφορικά με τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Κ.Καραμανλής εκτιμάται πως θα επισημαίνει ότι η παθητική στάση της Αστυνομίας ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και τον αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναγνωρίσει ως κοινωνικό φαινόμενο την εξέγερση των μαθητών και τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αρχική θέση της κυβέρνησης πως οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες.

Δεν αποκλείεται πάντως να επισημάνει πως δεν ήταν όλες οι διαδηλώσεις αθώες, επαναλαμβάνοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς πως κάποια από τα επεισόδια υποδαυλίστηκαν από πολιτικές δυνάμεις.

Το θέμα των ταραχών κυριάρχησε στις επαφές του Κ.Καραμανλή με ξένους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκεκ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και άλλοι «πολιόρκησαν» τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς έντονη είναι η ανησυχία για εξάπλωση των ταραχών σε άλλες χώρες.