Εν αναμονή του σήματος που φημολογείται ότι θα δώσει αργά απόψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής σχετικά με τη φραστική διατύπωση απόδοσης πολιτικών ευθυνών στα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, τελούν τα «γαλάζια» μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Αν και έχει προχωρήσει η σύνταξη του πορίσματος της πλειοψηφίας, το οποίο, μαζί με τις εκδοχές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα παραδοθεί ως «ενιαίο σώμα» το πρωί της Δευτέρας στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα, για να τεθεί το απόγευμα της επομένης προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος, οι βουλευτές της ΝΔ τηρούν αιδήμονα σιωπή για το τελικό περιεχόμενό του.

Η εμφανής πολιτική αμηχανία που επικρατεί εδώ και ημέρες στις τάξεις της συμπολίτευσης, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος που δημιούργησαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα τελευταία γεγονότα, αλλά και το αίσθημα οργής που διακατέχειμεγάλη μερίδα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, καθιστούν ακόμη δυσχερέστερη τη θέση των «γαλάζιων» στελεχών, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το πόρισμά τους «δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει,με κάποιον τρόπο,πολιτικές ευθύνες για όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση».

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στην Εξεταστική αναζητούν τα κατάλληλα ερείσματα για να στοιχειοθετήσουν την κατ΄ αρχήν απόφασή τους να διευρύνουν τον κύκλο των εγκαλουμένων νυν και τέως υπουργών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «πράσινοι» θα εισηγηθούν την αναζήτηση ενδεχόμενης ποινικής εμπλοκής για τους κκ. Θ.Ρουσόπουλο , Ευ.Μπασιάκο, Π.Δούκα , Αλ.Κοντό και Κ.Κιλτίδη και Αντ.Μπέζα, ενώ θα καταλογίζουν πολιτική ευθύνη για χειρισμούς των κκ. Γ.Αλογοσκούφη και Γ.Βουλγαράκη . Εν τω μεταξύ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη, ο τέως υπουργός κ. Γ.Βουλγαράκης δηλώνει ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής όλοι οι λογαριασμοί στους οποίους μετέχει ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος, «προκειμένου να αποφευχθεί το παιχνίδι των εντυπώσεων που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου», όπως λέει. Με αυτόν τον τρόπο απαντά τόσο στο αίτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρη για άνοιγμα των λογαριασμών του, με το οποίο συμφώνησαν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και στην αυστηρή πρόσκληση που του απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου και κ. Μ.Βολουδάκης για να παράσχει αναλυτικές εξηγήσεις σχετικά με τα χρήματα που πιστώθηκαν από τη Μονή Βατοπαιδίου σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του, συμβολαιογράφο κυρία Αικατερίνη Πελέκη.

Κατά τον τέως υπουργό από το σύνολο των χρημάτων που κατέβαλε η Μονή, η σύζυγός του εισέπραξε το προ φόρων ποσό των 29.126,41 ευρώ και οι υπόλοιπες κινήσεις- οι οποίες υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αποκάλυψη ελεγκτή της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχονται στο ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ για τα δύο τελευταία χρόνιααφορούν άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις άσχετες με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

* Σε άσκηση διώξεων για εκβίαση και απάτη σε βαθμό κακουργήματος κατά των δύο δικηγόρων Μιχάλη Κουκουβίνου και της συντρόφου του Σταματίνας Σωτηροπούλου προχωρεί στη Θεσσαλονίκη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική εξέταση για το βίντεο όπου εμφανίζεται ο Κουκουβίνος να εκβιάζει τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη προκειμένου να μπλοκάρει τις διεκδικήσεις ακτημόνων της Νέας Ροδεστού, με επίκεντρο τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν τελικά στη Μονή Βατοπαιδίου.